Comuna Bogata din Mureș, luată cu asalt de peste 2000 de participanți la Jazz in the Park Bogata Edition – FOTO-REPORTAJ

Comuna de 2000 de locuitori din județul Mureș, Bogata, devenită cunoscută după ce rapperul american Snoop Dog și-a dat check-in din greșeală pe o rețea de socializare, a găzduit duminică, 3 aprilie 2016, o ediție specială a festivalului Jazz in the Park, care i-a avut ca invitați pe Les Nuages, Danaga, Maria Răducanu & Friends și Jazzybirds.

Sute de autoturisme cu numere de Cluj, Mureș, Sibiu, București sau chiar Botoșani au început să sosească în micuța comună Bogata încă de la ora 12, oră la care locuitorii comunei au început să iasă din biserică, după care s-au îndreptat și ei să vadă spectacolul. Locația propriu-zisă a fost curtea căminului cultural din sat, pe amplasamentul fostului teren de fotbal.

Primarul comunei Bogata, Barta Laszlo, s-a pregătit așa cum se cuvine pentru marele eveniment, acesta dând ordin să fie tăiați și gătiți patru porci pentru ca festivalierii să fie omeniți cu un ospăț pe cinste.

Participanții au luat parte la un tur al comunei, avându-l ca și ghid pe domnul Vasile Liviu Corla, profesorul de istorie al școlii din comuna Bogata și absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta ne-a povestit despre inundația din martie 1970, când râul Mureș a ieșit din matcă și a paralizat complet satul, dar și despre celebrul „pod al mincinoșilor”, înscris în Cartea Recordurilor pentru „cel mai mic tunel din lume, despre personalitățile din Bogata, despre fabrica de sticlă, precum și despre o serie de picanterii din viața comunei. Tot aici în Bogata se găsesc câteva dintre primele sonde de gaz metan din România, dar și un castru roman

De la profesorul Corlea am aflat că Bogata are aproximativ 2000 de locuitori, iar în școala din sat 13 dascăli îi învață pe cei 132 de copii din comună. „În ultimii ani am avut peste 500 de copii care au fost absolvenți ai unor importante universități din România, dar nu s-a mai întors nimeni în sat”, a precizat profesorul Vasile Corlea.

Populația comunei este destul de îmbătrânită, iar profesorul Corla constată cu amărăciune că „de la începutul anului și până acum au decedat 15 persoane și nu s-a născut nimeni”, a mai spus acesta.

Majoritatea locuitorilor sunt români (57,68%), conform Wikipedia, iar principalele minorități sunt cele de maghiari (31,57%) și romi (9,56%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (63,13%), dar există și minorități de reformați (27,85%), romano-catolici (2,28%), penticostali (1,64%), greco-catolici (1,29%) și adventiști de ziua a șaptea (1,29%).

Comuna a fost luată cu asalt de un număr foarte mare de persoane, iar organizatorii estimează că până la sfârșitul zilei aproximativ 5000 de participanți vor trece pragul ediției speciale Jazz in the Park de Bogata.

Unul dintre obiectivele principale ale comunității Jazz in the Park este să amenajeze și realizeze primul parc din comună. Pe 3 aprilie, în ziua evenimentului, arhitecții au vizitat zona și s-au consultat cu bogătenii pe tema parcului.  Cei care vor dori să își aducă contribuția la acest parc o pot face cumpărându-și un tricou special cu sigla #VisitBogata  din 3 aprilie de la standul special amenajat sau pot contribui cu o donație în contul Asociației Fapte (RO54 RNCB 0301 1462 4692 0006, deschis la BCR).

Între orele 13 și 19 au avut loc activități gastronomice cu degustări de produse tradiționale, jocuri pentru copii și activități sportive.

De la un celebru meci de fotbal între echipa din localitate și Sportul Studențesc, care a avut loc în anul 1984, nu a mai fost atât de multă lume în Bogata ca și astăzi cu ocazia ediției speciale a Jazz in the Park – Bogata Edition.

GALERIE FOTO

Lumea și-a făcut poze și cu celebrul rapper Snoop Dog 🙂

Câteva sute de persoane au luat parte la un tur ghidat al comunei Bogata, oferit de profesorul de istorie Vasile Liviu Corla.

Fostul bar comunal din Bogata.

Halta Bogata, vedere de peste „Podul mincinoșilor”, locul unde se adunau sătenii pentru bârfe.

Comuna Bogata a devenit, pentru o zi, în centrul atenției.

Copiii din sat și-au pus în valoare telefoanele mobile și au imortalizat momentul în care un grup mare de turiști le-au vizitat satul, cel mai probabil nu au văzut niciodată atât de mulți oameni la ei acasă niciodată.

Prin Bogata va trece și segmentul de autostradă care leagă Târgu Mureș de Câmpia-Turzii.

Lumea ascultă cu atenție povestirile profesorului Corla despre Bogata.

Profesorul de istorie Vasile Liviu Corla din Bogata, prezentând o poză cu tatăl său, fost președinte al C.A.P-ului din comună.

Această casă a fost construită și amenajată de un grup de oameni de afaceri olandezi și a servit drept orfelinat pentru copiii fără părinți, dar în prezent este abandonată.

Biserica ortodoxă din Bogata.

Comuna Bogata, poziționată pe cel mai înalt versant al râului Mureș.

Curtea căminului cultural și terenul de fotbal din sat a fost luat cu asalt de mii de festivalieri, devenind un adevărat camping și zonă de picnic.

Les Nuages, prima trupă care a deschis Jazz in the Park Bogata Edition.

Corespondență din Bogata – Vasile Manu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.