Cotiere auto

Cotiera auto este un accesoriu din ce in ce mai prezent in dotarile masinilor. Chiar daca automobilul nu este dotat cu un astfel de accesoriu, instalarea unei cotiere auto se poate face foarte usor, in conditiile in care exista o multime de optiuni pe piata de accesorii auto interior.

Pe piata exista mii de variante de astfel de accesorii, insa exista doar doua categorii principale din care se poate alege: cotiere auto universale si cotiere auto dedicate.

Cotierele auto dedicate au dimensiuni perfecte pentru tipul de masina pentru care sunt construite, se monteaza foarte usor si se incadreaza foarte bine in aspectul general al autovehiculului. Este adevarat ca pot fi ceva mai costisitoare decat cotierele universale, insa sunt mult mai atractive.

De cealalta parte, cotierele universale pot fi achizitionate la un pret foarte mic si cu mici exceptii, pot fi instalate in orice masina. 

Inainte de achizitia unei cotiere universale este bine, totusi, sa se masoare spatiul din interiorul vehiculului.

Care sunt criteriile care merita avute in vedere la alegerea cotierei?

Un prim criteriu este tipul cotierei, de care am amintit deja. Este mult mai indicat sa se caute cotiere dedicate si chiar cotiere originale, construite sau aprobate de producatorul auto. De asemenea, conteaza si urmatoarele criterii:

 • Materialul din care este realizata cotiera
 • . Exista multe optiuni pentru care se poate opta, insa pentru structura acestea sunt reprezentate de plastic, ABS sau metal. O cotiera din metal este, de regula, foarte rezistenta, insa ABS-ul si plasticul fac si ele fata foarte bine solicitarilor, atata vreme cat acestea sunt normale. In general, cotierele de metal sunt ceva mai costisitoare. Nu doar structura conteaza, ci si materialul cu care este invelita cotiera. Acesta poate fi piele naturala, piele ecologica, material textil, catifea sau alcantara. Materialul de invelis este bine sa fie cat mai confortabil si sa se potriveasca din punct de vedere estetic cu aspectul masinii. 
 • Finisajele
 • . Pentru a se evita accidentele este bine sa se caute cotiere cu finisaje rotunjite. Desi exista si cotiere patrate, cu colturi drepte, acestea pot fi destul de periculoase in timpul mersului, atunci cand mana se retrage din instinct.
 • Montajul
 • . Daca se opteaza pentru cotiere auto dedicate, montajul este destul de simplu. De regula, acesta se face din doar cativa pasi, cu instructiuni clare din partea producatorului. In cazul cotierelor universale, este posibil ca pachetul sa fie insotit de un kit complet de montaj, cu suruburi si accesorii. Daca se opteaza pentru varianta cotierelor universale este important sa se analizeze cu atentie spatiul disponibil, deoarece adesea cotierele sunt fie mult prea mari, fie mult prea mici si nu reusesc sa asigure confortul necesar.
 • Particularitatile de design
 • . Acestea pot avea un impact major si asupra esteticii si asupra functionalitatii. Deschiderea capacului poate fi o astfel de particularitate. Exista cotiere care se culiseaza sau cotiere care se deschid simplu, sub forma de balama. De asemenea, exista cotiere cu spatii mari de depozitare, in care pot fi puse mai multe sticle de apa, acte si accesorii si cotiere cu spatii mici. Particularitatile de design pot
 • decide si gradul de confort. Dupa montaj, este bine sa se verifice daca produsul este confortabil in timpul mersului. Pentru ca nu tot timpul este nevoie de cotiera, exista si variante care se pot rabata in timpul condusului si lasa atunci cand se stationeaza. 
 • Brand
 • . Exista mai multe branduri cunoscute care produc cotiere. Este bine sa se opteze pentru un brand de incredere iar daca nu se cunosc branduri, sa se caute forumuri de specialitate. Costurile pot sa difere destul de mult si in general, cotierele mai scumpe sunt ceva mai bine realizate.

Cum se monteaza o cotiera auto?

Cel mai adesea montajul se face simplu, cu ajutorul kitului de montaj inclus in pachet. Chiar si la cotierele universale exista solutii prin care cotiera poate sa fie adaptata la consola disponibila, iar reglajul se face cu usurinta.

Pentru cei care nu vor un stres in plus, cotiera poate sa fie montata intr-un atelier auto. Daca se alege varianta atelierului auto, este bine sa se mearga la acesta inainte de achizitia cotierei, deoarece este posibil ca mecanicii sa recomande anumite modele potrivite pentru masina.

Cum se intretine cotiera auto?

Nici intretinerea nu este dificila, ba din contra. De regula, aceasta poate fi aspirata si curatata exact asa cum se face cu celelalte accesorii de interior din vehicul. Pentru cotierele cu invelis din piele sau cu imitatie din piele, o carpa umeda si un detergent usor pot fi suficiente pentru asigurarea unei intretineri perfecte.

Cotiera reprezinta o investitie destul de mica si poate aduce extrem de multe avantaje pentru cei care o folosesc. Daca aceasta nu este in dotarile standard ale masinii, merita din plin, asadar, sa fie cautata o varianta optima, care sa poata fi folosita pe termen lung si sa ofere o flexibilitate cat mai mare.

One thought on “Cotiere auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.