Criză. Grecii au rămas fără ban în bănci! Ce decizie a luat Bancă Centrală Europeană

Grecia riscă să se afunde într-o gravă criză bancară. Potrivit BBC, Banca Centrală Europeană va decide, astăzi, să nu mai alimenteze Grecia cu lichidităţi. Fondul Monetar Internaţional nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadentă în 30 iunie, a declarat sefa FMI, Christine Lagarde.

alexis tsipras grecia

Grecia este cu un picior în afara Zonei Euro. Negocierile de sâmbătă cu creditorii internaţionali, ultima şansă pentru evitarea falimentului, au eşuat. Atena nu va primi fondurile de care are nevoie pentru a achita, marţi, pe 30 iunie, o rată de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional. Duminică dimineaţa, parlamentul grec a aprobat planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor de reforme ale creditorilor internaţionali ai Greciei.

„Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este în derulare, dar programul de finanţare convenit cu Uniunea Europeană expiră pe 30 iunie. Cel puţin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri şi aranjamente care nu vor mai fi valide”, a explicat, pentru Bloomberg, şefa FMI, Christine Lagarde.

După discuţii de peste două ore la Bruxelles, liderul Eurogrupului a anunţat că miniştrii de Finanţe din Zona Euro au refuzat să prelungească cu o lună programul de ajutor pentru Grecia. Delegaţia Atenei a părăsit negocierile, iar restul Zonei Euro s-a întrunit pentru a doua oară într-o singură seară, de data asta fără greci.

Mulţi greci au format cozi imense în faţa bancomatelor din întreaga ţară imediat ce premierul Tsipras a anunţat organizarea referendumului. Din cele 7.000 de ATM-uri existente pe teritoriul Greciei, 500 au rămas încă de vineri fără numerar.

Pe de altă parte, grecii riscă să nu mai aibă ce să retragă din bancomate dacă Banca Centrală Europeană nu va oferi o nouă linie de lichidităţi Greciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.