Cronică de film – „Sieranevada”, tabloul clasic al unei reuniuni de familie in care fiecare dintre noi ne regasim

Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca a fost arhiplina joi seara, 2 iunie, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, la premiera nationala a ultimului film regizat de Cristian Puiu, „Sieranevada”, prezent in competitia oficiala la Festivalul International de Film de la Cannes (11-22 mai).

O parte din echipa filmului „Sieranevada”, prezenta la TIFF 2016

O poveste tipică despre viaţa de familie, cu bune si cu rele, cu polemici si certuri, cu momente amuzante si glume, astfel se poate descrie ultimul film regizat de Cristi Puiu, „Sieranevada”, o peliculă care ne oferă o imagine a unei întâlniri clasice intre membrii familiei pentru o ocazie nefericită, un parastas. Un film de trei ore realizat într-un apartament de trei camere modest şi cochet din Bucureşti, care s-a dovedit a fi de multe ori neîncăpător pentru întreaga familie.

Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția ziarului parizian „Charlie Hebdo” și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunită cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor, iar lucrurile evolueaza intr-un sens neasteptat. Nelipsite au fost certurile sau polemicile tipice de la orice întâlnire a unei familii, iar replicile savuroase şi sarcasmul personajelor au fost la ordinea zilei, acestea salvând practic filmul de la a deveni monoton şi plictisitor in cele trei ore cat a durat.

În Sieranevada există mai multe tipologii de personaje, bătrâna comunistă care spune ceea ce gândeşte, fără menajamente, barbatul adept al teoriilor conspiraţiei, preocupat în permanenţă de adevăr, acesta fiind obsedat de internet şi de atentatele teroriste, vaduva crestina care mai crede în tradiţii, batranul afemeiat si fustangiu sau femeia care crede ca monarhia poate salva Romania.

Fiecare dintre noi are cel putin o data pe an o reuniune familiama, deci am trait un asemenea moment, indiferent de ocazia speciala, fie ca a fost pentru o aniversare, sarbatoare, inmormantare, nunta, botez sau parastas, iar regizorul Cristi Puiu a vrut prin acest film de trei ore sa puna in scena, intr-un mod total ironic si amuzant, o reuniune tipica de familie a secolului 21, iar spectatorii si privitorii sa se poata regasi in acest tablou. Este un film, daca putem spune asa, bazat pe fapte reale.

La final, regizorul Cristi Puiu a prezentat o parte din echipa filmului venita la premiera de la Cluj, care a urcat pe scena intr-un cor de aplauze. „Multumesc lui Dumnezeu si lui Cristi Puiu pentru ca mi-a dat ocazia sa joc in acest film”, a glumit la final actorul Andi Vasluianu.

De altfel fiecare actor prezent la Cluj i-a multumit pe scena regizorului pentru oportunitatea oferita de a juca in acest film.

DSCN9227

DSCN9221

Regizoril Cristi Puiu, alaturi de sotia sa, Anca, la premiera nationala a filmului Sieranevada de la TIFF 2016

Filmul „Sieranevada” va intra in cinematografe incepand cu 9 septembrie.

TRAILER

One thought on “Cronică de film – „Sieranevada”, tabloul clasic al unei reuniuni de familie in care fiecare dintre noi ne regasim

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.