Cum păstrezi o relație bună cu partenerii tăi de afaceri?

În orice afacere, de dimensiuni mici sau mari, o componentă care îți poate asigura succesul este modul în care îți construiești relațiile de afaceri cu partenerii, colaboratorii sau clienții tăi. Acestea te pot ajuta atunci când te afli în situații de criză sau îți vor deschide noi oportunități pentru dezvoltarea business-ului tău, motiv pentru care o comunicare constantă și eficientă cu aceștia este esențială. 

Iată 5 lucruri care te vor ajuta să construiești o relație bună cu partenerii tăi de afaceri: 

1. Asigură-te că ai o comunicare clară și transparentă

Principala regulă în afaceri este că lucrurile trebuie să fie clare încă de la început. În așa fel, nu ar putea apărea neînțelegeri legate de modul în care se va desfășura colaborarea dintre voi. Te poți asigura de acest lucru prin întocmirea unui contract, cu ajutorul unui avocat, unde vor fi trecute toate condițiile parteneriatului, precum și cum se va desfășura acesta. 

2. Păstrează o delimitare clară între afaceri și viața personală

De cele mai multe ori, atunci când lucrezi perioade îndelungate cu aceiași parteneri de afaceri,  ajung să îți fie de cele mai multe ori și prieteni. Pentru a păstra relațiile cât mai bune în ceea ce privește colaborarea de business, asigură-te că atunci când vă întâlniți la evenimente personale nu discutați afaceri. În acest fel, va exista o separare clară între cele două, iar șansele atunci când există o problemă de serviciu să afecteze și viața personală vor scădea considerabil. 

3. Menține o comunicare constantă

Partenerii de afaceri nu sunt persoanele la care apelezi sau cu care comunici doar atunci când este necesară prezența lor în activitatea businessului, ci sunt persoane cu care tu sau un angajat de-al tău va trebui să mențină legătura constat și să creeze o relație cât mai bună. Asta presupune ca, pe lângă informările cu privire la activitatea profesională, să te asiguri că evenimentele importante precum aniversarea businessului, Crăciun, Paște sau chiar o extindere de afacere, nu trec neobservate. Te poți gândi la câteva idei de cadouri pe care să-l faci chiar tu sau poți să te orientezi către firme specializate pentru acest lucru. Spre exemplu aici vei găsi coșuri cadou corporate de pe Boutiquecadeaux.ro, potrivite și personalizate pentru orice ocazie. 

4. Ascultă activ

În afaceri, pentru ca lucrurile să meargă și să existe o dezvoltare continuă trebuie să fii un bun ascultător. Astfel, în orice situație, trebuie să ai o atitudine proactivă, deschisă la noi idei și soluții, indiferent din partea cui vin. 

În parteneriatele de afaceri nu există o „rețetă perfectă” a modului în care acestea ar trebui să funcționeze, însă cu ajutorul sfaturilor menționate anterior, cu siguranță, ele se vor îmbunătăți considerabil. Mai mult, ar fi de preferat ca comportamentul tău sau al angajatului tău să reflecte principiile și valorile firmei.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.