Cum se protejeaza financiar un avocat in caz ca trebuie sa plateasca despagubiri unui client

Multe afaceri pot suferi din cauza despagubirilor cerute de clientii ce au avut diferite prejudicii din vina angajatilor. Acest lucru se poate observa lejer in domenii diverse, indiferent ca este vorba despre intermediari de credite, notari publici, avocati, consilieri juridici, contabili, auditori financiari, evaluatori ANEVAR, practicieni in insolventa, arhitecti, ingineri, sau profesionisti din domeniul IT&C.

Mai ales in domeniul juridic se poate observa aparitia acestui fenomen, ce se poate declansa ca urmare a neglijentei, imprudentei sau omisiunii.

De exemplu, neindeplinirea din vina avocatului a obligatiei de diligenta asumate fata de clienti poate sa-i determine pe acestia sa ceara despagubiri foarte mari uneori, care ar putea pune in pericol afacerea. 

Astfel, cea mai buna solutie a unui avocat pentru a se proteja financiar este sa incheie o asigurare de raspundere civila. La Allianz Tiriac Unit exista asigurari de raspundere civila pentru diverse profesii, astfel incat oricine activeaza in domenii ce presupun aparitia unor riscuri, sa poata sa se puna la adapost si sa reuseasca sa plateasca despagubirile cerute de clientii prejudiciati intr-un fel sau altul. Polita aceasta acopera prejudiciile suferite de clienti doar in perioada de asigurare, cererea de despagubire trebuind efectuata in scris, pentru prima oara tot in perioada de asigurare si este valabila doar pe teritoriul Romaniei.  

Iata care sunt avantajele incheierii unei astfel de asigurari pentru un avocat!

  • Aceasta asigurare se poate incheia de catre un avocat ce profeseaza intr-un cabinet individual, dar si de catre cabinete asociate, de societati civile profesionale sau de societatea civila profesionala cu raspundere limitata in numele tuturor angajatilor care isi desfasoara aici profesia. Ea se declanseaza doar in momentul in care apare o fapta culpabila si sunt cerute despagubiri de catre clientii prejudiciati;
  • Acoperirile pe care le ofera asigurarea sunt numeroase: sumele compensatorii pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pagubitilor cu titlu de prejudicii, cheltuielile de judecata pe care le-a facut pagubitul pentru a obliga la plata despagubirilor, evident prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, cheltuielile de judecata facute de asigurat in procesul civil (care au fost stabilite de catre instanta de judecata) in cazul in care acesta a fost obligat la plata despagubirilor, precum si costurile de refacere sau de inlocuire a documentelor care au fost distruse sau pierdute din vina avocatului asigurat;
  • Un alt avantaj este acela ca plata asigurarii se face foarte usor: cu bani cash, prin transfer bancar sau chiar direct cu cardul, pe website. Daca se va opta pentru plata prin intermediar, atunci asiguratul ar fi bine sa-l mandateze special pe acesta din urma in vederea incasarii primelor de asigurare;
  • Acoperirea asigurarii debuteaza la data inscrisa pe ea, imediat dupa ce a fost platita prima de asigurare, numita si rata numarul 1 si inceteaza in urmatoarele situatii clare: la ora 24 din ultima zi inscrisa pe polita, prin consumarea totale a limitei de raspundere pe perioada de asigurare, platindu-se diferite despagubiri, la data scadentei ratei de prima (in cazul in care nu s-a platit rata in termenul obligatoriu si nici in perioada de gratie) sau in momentul rezilierii politei.

In concluzie, in cazul in care apar diferite probleme din vina avocatului, iar clientii cer despagubiri pentru prejudiciile suferite, este vitala existenta unei asigurari de raspundere civila profesionala, pentru ca in acest fel situatia va fi mai usor de rezolvat si mult mai putin costisitoare.

Sursa foto:

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.