Frâne, plăcuțe de frână și lichid de frână!

Există persoane care conduc din pasiune sau pentru că sunt nevoiți să călătorească mult. Indiferent de motivul pentru care sunteți nevoiți să fiți la volanul mașinii dumneavoastră zi de zi, vă sunt utile câteva lucruri despre felul în care funcționează aceasta.

Mai ales dacă sunteți la început de drum și nu aveți deloc experiență în ceea ce privește felul în care funcționează un autoturism sau în ceea ce privește traficul din România.

Unele dintre cele mai importante componente ale unei mașini sunt frânele și toate componentele care fac parte din sistemul de frânare al mașinii. Nu este nimic foarte complicat. Este suficient să cunoașteți câteva lucruri importante și în mod cert, veți fi capabil să sesizați în momentul oportun orice fel de defecțiune detectabilă.

Frânele unei mașini

Într-un trafic foarte aglomerat ca cel din România, frânele și sesizarea defecțiunilor lor sunt esențiale. Sunt importante nu numai pentru a preveni la timp imprudența șoferilor care conduc neatent și cu viteză mare, ci și în condiții de polei, mâzgă, ceață, defecțiuni inoportune apărute în timpul condusului sau orice altă situație de genul acesta.

Trebuie să rețineți că cele mai importante semne ale unei defecțiuni sunt următoarele: pedala de frână nu mai este solidă, volanul sau pedala de frână încep să vibreze, sunet metalic sau un șuierat care apare în timp ce frânați. Acestea sunt semnalele clare ale faptului că există uzuri ale anumitor părți componente ce aparțin sistemului de frânare.

Pentru a menține în stare bună de funcționare sistemul de frânare, este foarte important să verificați periodic nivelul lichidului de frână. Este foarte ușor, nu necesită programare la un centru service profesional și nu durează mult. De el depinde nivelul de uzură a altor componente importante, în foarte mare parte.

Când trebuie schimbat lichidul de frână?

Urmăriți culoarea lichidului de frână! Dacă acesta are o culoare maroniu deschis, înseamnă că este curat. Dacă, însă, culoarea este maron închis, atunci el trebuie schimbat deoarece este uzat.

Specialiștii recomandă, în general, ca lichidul de frână să fie schimbat o dată la doi ani sau la 12.000 de km rulați. Persoanele care au ales să cumpere mașini second-hand trebuie să fie mult mai atente, deoarece aceste mașini pot fi chiar mult uzate. În această situație, este bine care nivelul lichidului de frână să fie verificat mult mai des. În situația în care constatați că nivelul lichidului de frână a scăzut, este foarte recomandat să completați până la nivelul optim permis.

De ce este necesar să schimbăm lichidul de frână în mod periodic?

Unele din cele mai importante cauze ale accidentelor rutiere sunt defecțiunile care pot apare la sistemul de frânare. Acest lucru se datorează în principal uzurii excesive a unor piese importante, lipsa reviziilor periodice, lipsa înlocuirii la timp a lichidului de frână, etc.

Pentru a evita astfel de situații extrem de neplăcute și periculoase, trebuie să ascultați cu atenție de sfaturile specialiștilor.

Înlocuirea lichidului de frână la timp va determina, în primul rând o funcționare mult mai eficientă a întregului sistem de frânare al mașinii pe care o conduceți. De asemenea, în timp, uzura părților componente va apare mult mai greu, ceea ce va însemna nu numai siguranță în plus în trafic. Într-o astfel de situație costurile pentru reparații și piese de schimb vor fi în mod considerabil mult mai reduse.

Plăcuțe de frână

În mod normal, producătorii recomandă ca înlocuirea plăcuțelor de frână să se realizeze după aproximativ 30.000-50.000 km parcurși. Însă, în situația în care șoselele sunt foarte proaste, stilul de condus este foarte… sportiv, mașina este deja uzată și condusă de mai multe persoane, este foarte probabil ca schimbarea lor să trebuiască a fi făcută mult mai repede.

În mod periodic, mai ales pentru autoturismele deja rulate, este recomandat ca revizia sistemului de frânare a unei mașini să se realizeze cel puțin o dată la 3 luni, în mod periodic. Acest lucru trebuie făcut într-un service specializat, unde există mecanici cu experiență suficient de mare. Este un moment foarte favorabil și pentru verificări amănunțite ale discului de frână. În situația în care discul de frână trebuie schimbat, atunci este foarte bine să schimbați și plăcuțele de frână, chiar dacă acestea nu sunt uzate. 

Când trebuie să înlocuim plăcuțele de frână?

Există anumite semne care trebuie să ne atragă atenția în mod special atunci când suntem la volan. Este foarte important pentru siguranța noastră și a persoanelor care călătoresc împreună cu noi, bineînțeles.

Dacă sesizați un zgomot ciudat, metalic, în momentul în care încetiniți sau frânați mașina, există posibilitatea ca plăcuțele dumneavoastră de frână să fie mult prea uzate. De asemenea, dacă pentru a opri mașina sesizați că aveți nevoie de mai mult timp, de asemenea, nu este un semn deloc bun. Poate fi tot consecința faptului că plăcuțele de frână pot fi mult prea uzate și trebuie schimbate cât mai curând.

Vibrația la frâne și urmele apărute pe discurile de frână reprezintă alte semne importante ale faptului că plăcuțele de frână trebuie înlocuite imediat.

Surse de informații:

https://www.autopieseonline24.ro/set-placute-frana-frana-disc

https://www.autokappa.ro/blog/lichidul-de-frana-si-importanta-schimbarii-acestuia/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.