Cum te poate ajuta o motopompă în timpul perioadei de secetă?

Nivelul de umiditate al solului în acest an este foarte scăzut. Acesta este rezultatul verii fierbinți de anul trecut, cu precipitații reduse și o diversificare foarte mare a precipitațiilor atmosferice primăvara trecută.

Valorile echilibrului apei climatice în majoritatea zonelor sunt negative, iar seceta agricolă din țara noastră se aplică solurilor din categoria I, adică solurilor foarte ușoare și se înregistrează în rândul cerealelor de primăvară, arbuștilor fructiferi și căpșunilor. 

Deficitul de apă are o mare importanță pentru viitoarele culturi agricole, dar această problemă afectează și grădinile fermierilor sau livezile. Practic, singura soluție în astfel de condiții este irigarea sistematică utilizând sisteme adecvate de irigare și o motopompa.  

Ce pompă să alegi în timpul unei secete?

O motopompă modernă și fiabilă este un dispozitiv care este utilizat în irigarea tuturor culturilor – livezi, câmpuri, mai ales atunci când parametrii permit utilizarea acesteia cu sisteme extinse de irigare și este ușor de găsit în magazinele cu scule constructii. Condiția de bază este alegerea corectă a pompei în funcție de necesitățile și scopul utilizării acesteia. În horticultură și agricultură, culturile sunt irigate prin pompe de apă curată – apă prelevată din lacuri, iazuri, râuri – echipate cu coșuri de aspirație care protejează împotriva contaminării solide.

Atunci când se ia în considerare alegerea unei motopompe pentru irigarea câmpurilor și livezilor, merită să se acorde atenție eficienței, valorii presiunii și distanței de transmitere a apei . Dacă vrei să irigi câmpul cu un sistem de irigare profesional care necesită o cantitate mare de apă de înaltă presiune – ar trebui să alegi una dintre pompele de înaltă presiune. 

Cu toate acestea, dacă ai nevoie de un dispozitiv în principal pentru pomparea unor cantități mari de apă – ar trebui să alegi o pompă cu randament ridicat.  

Parametri importanți ai selecției pompei cu motor :

  • dimensiunea suprafeței pe care va trebui să o irige pompa,
  • eficiență – determină cantitatea de apă pompată și afectează timpul activității. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât terenul poate fi irigat sau drenat mai repede. Dacă intenționezi să folosești o pompă pentru a furniza un sistem de aspersoare, eficiența acestuia trebuie adaptată la parametrii sistemului,
  • cap maxim și cap de aspirație – presiunea apei furnizate indică potențialul unei pompe date de a conecta pompa dată la diferite sisteme de irigare. Aceste valori trebuie să fie potrivite corespunzător cu parametrii unui sistem dat,
  • înălțimea maximă de aspirație – distanța limită între suprafața apei și orificiul de aspirație. Afectează presiunea și performanța pompei. Pentru pompele de vid, înălțimea maximă este de 8 metri,
  • puterea motorului – acesta este un factor care determină calitatea funcționării pompei, eficiența și fiabilitatea acesteia.
  • filtru de aspirație – este un element important al echipamentului pompei, deoarece păstrează impuritățile din apa admisă, care ar putea fi dăunătoare dispozitivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.