Cum va arăta viitorul Parc Primăverii din Mănăștur – FOTO

În cadrul celei mai recente dezbateri a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost prezentat conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii, unul dintre cele mai ofertante spații publice din cartierul Mănăștur, care cuprinde de asemenea reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran.

Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.

Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:

Parcul Primăverii:

  • reorganizarea și aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
  • stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
  • evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
  • dotarea parcului cu mobilier urban modern
  • amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
  • sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

  • transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
  • reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
  • refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă de intervenție poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la următorul link:
https://files.primariaclujnapoca.ro/2021/04/06/Brosura_Parcul-Primaverii.pdf

Conceptul a fost realizat de către Vlad Sebastian Rusu și Studio 82.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.