Daniel Don, director AJOFM Cluj, arestat preventiv pentru 30 de zile

Directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Daniel Don, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de magistratul Simona Trestian, de la Tribunalul Cluj, la propunerea procurorilor DNA Cluj.

Daniel Don, director AJOFM Cluj

Don a fost reținut noaptea trecută, după ora 1, pentru fapte de corupție, urmând să fie adus azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Procurorii DNA spun că acesta le cerea angajaților instituției sume de bani din salariile pe care aceștia le primeau prin proiectele cu finanțare europeană.

Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a fost reținut noaptea trecută de procurorii anticorupție și adus azi în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă, după ce ieri aceștia au descins la sediul AJOFM, dar în alte opt locații din Cluj-Napoca, într-un dosar în care, spun ei, cercetează suspiciuni de fraude de corupție comise în ultimii cinci ani. Noaptea trecută, după ce a fost dus la audieri la sediul DNA, Don a fost reținut pentru 24 de ore de procurori.

În schimb, în această dimineață DNA a publicat în această dimineață anunțul că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Don, pentru luare de mită în formă continuată și fals în declarații în formă continuată.

Iată ce au transmis procurorii în ordonanța de reținere:

În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins și a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene, prin programele POSDRU și FEAG.

Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceștia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.

Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi.

Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații, are obligația declarării activelor financiare.

Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.

Inculpatului Don Daniel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel urmează a fi prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.