Moment de reculegere la Institutul Cultural Francez din Cluj pentru victimele atentatelor teroriste din Paris – FOTO

Un moment de reculegere în memoria victimelor tragicelor atentate teroriste din capitala Franței, Paris, soldate cu 129 de morți și peste 300 de răniți, a avut loc duminică, 15 noiembrie, în curtea Institutului Cultural Francez din Cluj-Napoca, la care au luat parte circa 200 de persoane, majoritatea studenți francezi din oraș.

Tinerii au purtat pancarte cu mesaje de solidaritate, au cântat imnul Franței și au aprins lumânări în memoria celor care au sfârșit în atentatele din Paris.

Printre cei care au participat la momentul de reculegere s-a aflat și consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau și prefectul Gheorghe Vușcan.

„Am ţinut acest moment de reculegere, aţi văzut foarte mulţi studenţi francezi la medicină, suntem foarte mândri de ei. Puteţi să remarcaţi emoţia pe care o avem noi astăzi, emoţia a fost şi la domnul preşedinte Francois Hollande, a fost şi printre studenţi, a fost şi printre români. Am primit foarte multe mesaje de susţinere din partea românilor şi vrem să le mulţumim din tot sufletul. Este un moment foarte dramatic pentru noi, francezii, dar şi pentru valorile pe care le reprezentăm. De fapt, este un atac asupra tuturor, asupra francezilor, asupra românilor. Aţi văzut că au fost şi victime din România şi dorim să transmitem condoleanţele noastre tuturor victimelor din acest atentat”, a declarat Pascal Fesneau, consul onorific al Franţei la Cluj.

Oficialul francez a mai precizat că ne aflăm într-o perioadăde război și va exista un răspuns la atacurilor acestui stat islamic constituit ilegal, anunțând că vor fi organizate și dezbateri publice la Cluj pe această temă.

„Vom organiza şi nişte dezbateri publice, civice la Cluj, împreună cu studenţii, pentru că la cererea lor, ei doresc să înţelegem şi să analizăm această situaţie şi să vedem ce acţiuni şi ce putem să facem noi, ca cetăţeni, pentru a preveni aceste fenomene. Sunt atacuri teroriste, suntem în timp de război, este absolut clar. Este un stat islamic ilegal constituit care ne atacă pe noi şi la care trebuie să răspundem şi puteţi să vă bazaţi pe poporul francez, care întotdeauna a fost foarte unit în momentele istorice în care trebuia să ne luptăm pentru valorile universale, valorile de libertate, de egalitate şi de fraternitate”, a mai spus Pascal Fesneau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.