Decesul Episcopului Florentin Crihălmeanu a lăsat un gol imens în sufletele clujenilor. „Un om de o bunătate extraordinară”

Trecerea în neființă a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, marți, 12 ianuarie, a lăsat un imens gol în sufletele multor clujeni care au avut șansa să îl cunoască personal, dar și a celor care doar l-au văzut.

Crihălmeanu a încetat din viață astăzi în urma unui stop-cardiac, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca, unde s-a autoizolat după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Decesul a fost confirmat la ora 15:20.

Mai multe persoane publice din Cluj-Napoca au evocat astăzi pe Facebook câteva cuvinte despre ce a însemnat Părintele Crihălmeanu.

„O veste cutremurătoare ne-a oprit inimile: Preasfinția Sa Florentin a fost chemat urgent in casa Domnului. El era pregatit in orice clipa pentru Marea Intalnire, dar noi nu eram deloc. Cum sa plece atat de tanar si cand mai avea si aveam atatea de facut in aceasta Vale a Plangerii? Cum sa ne parasesca pe noi cei bâjbâinzi, el care ducea inaintea noastra felinarul? Cum sa mai vina Craciunul fara echipa lui de tineri colidatori? Plang si privesc omatul alb, neintinat ca sufletul lui bland. A plecat dincolo rugandu-se si bucurandu-se de ultima zapada. A plecat dincolo, dar urmele lui nu se vad pe zapada neinceputa. Usor ca un înger. Doamne, ai grija de El si lasa-l cand vrea la biblioteca ta cereasca. Pentru restul, nădejdea noastra e doar in tine Doamne! Drum lin, tămăduitor al sufletelor noastre, frate bland si luminos”, a scris senatorul clujean Vasile Dâncu.

„Cu multă durere am primit vestea trecerii la cele veșnice a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla. Blândul și smeritul Episcop a fost un Om de o bunătate extraordinară, un exemplu pentru toți cei din jur, dedicându-și întreaga viață Creatorului și lucrării Sale! O mare pierdere pentru comunitatea noastră! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„L-am întâlnit personal o singură dată în viață, dar a fost suficient să simt că era ceva…parcă din altă lume.Îmi pare foarte rău că un asemenea OM a plecat dintre noi, indiferent de religia fiecaruia și a lăsat comunitatea greco-catolică din România mai goală și fără prezența unui adevărat Păstor, o călăuză spirituală și sufletească de care este atâta nevoie.Odihnă și Lumină, Părinte!”, a scris actorul clujean Bogdan „Bob” Rădulescu.

„Sincere condoleanțe întregii comunități greco-catolice din România, îndoliată astăzi la trecerea în veșnicie a Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. Prieteni dragi, vă împărtășesc tristețea și mă alătur vouă în rugăciune.

Stau de o oră și rememorez fiecare replică, fiecare gest, tot ce mi-a spus Preasfințitul Florentin, cu speranța că nu voi uita nimic, niciodată, și cu regretul că în ziua aceea în care i-am fost în preajmă am vorbit prea mult și am ascultat prea puțin.

Fotografia este din 6 ianuarie 1997 și a fost făcută în Basilica Sfântul Petru din Roma. Preasfințitul Florentin primea atunci darul episcopatului din mâinile Papei Ioan Paul al II-lea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris jurnalista Sanda Nicola.

Un fost Consilier National al Acțiunii Catolice din România a publicat pe Facebook un album de fotografii cu omul Florentin Crihălmeanu.

Părintele Crihălmeanu a fost un om simplu, extrem de modest, mare iubitor de natură și apreciat de tineri.

Odihnească-se în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.