Despre culisele celor mai bune festivaluri românești din Europa, cu fondatorul Bogdan Buta, la BT Talks: „Am mers înainte cu o credință foarte mare în ceea ce vreau să fac și niciodată nu am pus pe primul plan banii”

Fondatorul celor mai importante festivaluri din Europa, UNTOLD și NEVERSEA, antreprenorul Bogdan Buta, 35 ani, a fost invitatul prezentatorului Andi Moisescu într-o nouă ediție a podcastului Băncii Transilvania, „BT Talks”.

Tânărul om de afaceri este un produs al catedrei de Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, iar ascensiunea sa în mediul de afaceri a început încă din studenție, când a creat primele evenimente, concerte și spectacole sub egida festivalurilor Napoca Music Event sau TiMAF, ultimul există și în prezent.

Acesta a vorbit despre cum a reușit să creeze cele două festivaluri care au pus România pe harta entertainment-ului european și mondial.

„Din fericire de la an la an echipa noastră este super dedicată și am început să am tot mai mare încredere. Dacă în primul an eram absolut în fiecare departament și voiam să mă asigur că fiecare detaliu era cum mi-am imaginat, chiar și vara trecută au venit în vizită tot felul de parteneri externi și stăteam la masă cu ei la povești, iar ei mă întrebau cum de eram așa relaxat cu o zi înainte de festival. Am o e echipă foarte bună și putem să stăm de povești. Echipa știe ce are de făcut și am început să am încredere, avem printre cei mai buni oameni din lume. Dacă la început eram așa strict o adunătură de tineri care aveam niște vise mari și doar ce mai vedeam la alții, am furat meserie ca să zic așa, în timp am început să știm lucrurile poate mai bine ca alți jucători de afară”, a spus Buta la BT Talks.

Despre compromisuri, provocări și bani

„Și noi am pierdut bani, chiar și după ce am avut experiența cu UNTOLD, dar și în primii ani de Neversea, tocmai pentru că nu am vrut să facem compromisuri și până la urmă am făcut lucrurile ca la carte. În general am pornit cu mindsetul, în tot ce am făcut până acum, am mers înainte cu o credință foarte mare în ceea ce vreau să fac și niciodată nu am pus pe primul plan banii.

Tot timpul m-am gândit că dacă lucrurile sunt bine făcute banii vor fi o consecință, nu un scop. Da, ne-a ieșit bine din prima, dar pentru că am pus foarte multă pasiune și ne-am pus un mindset că nu se poate altfel, asta mi-am pus în cap, ăsta a fost visul și cu toate provocările, cu toți oamenii care s-au pus împotriva nu au făcut decât să mă ambiționeze să reușesc și mai tare.

Ambiția noastră a fost să fim între marii jucători, nu doar să facem alt eveniment, să fim cu un alt eveniment din România”, a mai susținut fondatorul UNTOLD și Neversea.

De la petreceri studențești în facultate la festivaluri

„Cumva la mine s-au legat unele de altele, în studenție am început să fac tot felul de petreceri și de la petreceri studenți am făcut evenimente tot mai mari și am făcut și salturi. De la petreceri în club am ajuns să fac Napoca Music Event, ceea ce era un fel de festivalul berii, ca să înțelegeți conceptul, dar era la momentul acela cel mai mare festival de muzică din Cluj, apoi am început să fac un eveniment cultural, Transilvania International Music and Art Festival (TiMAF), apoi am făcut inaugurarea Sălii Polivalente cu un concert James Blunt.

La mine nu există compromisuri, ori fac ceva mare și să fiu între cei mai buni, ori nu merită să mă apuc de treabă și îmi caut altceva. Și tocmai fiind vorba de pasiune la mine nu există că nu reușesc. Am dat-o și eu în bară cu multe lucruri, dar dacă îmi propun ceva mă asigur că dau tot ce pot și toată energia și dedicarea ca să reușesc”, a mai declarat Bogdan Buta.

„Când formezi o echipă e important să cauți oameni care să înțeleagă viziunea, să creadă în vis și să își dorească să fie în proiect„, au fost cuvintele acestuia.

Buta a precizat că la UNTOLD lucrează, într-o ediție, aproximativ 15.000 de oameni, pe ture și care sunt coordonați și „trebuie piramidal să se sincronizeze să funcționeze ok, pentru că dacă ceva ar scăpa de sub control riscă să pună în pericol munca tuturor celorlalți”.

Buta: Pentru mine nu există nu se poate

„Nu există nu se poate pentru mine și am încercat să insuflu mentalitatea asta și colegilor mei”, a mai precizat acesta.

La final, fondatorul celor două festivaluri a declarat că există propuneri de parteneriate pentru organizarea UNTOLD și pe alte continente. „Va fi o provocare sa exportam un produs romanesc si in alte tari”, a mai declarat Buta.

Unul dintre planurile echipei lui Buta cu privire la UNTOLD este dezvoltarea unui întreg univers creativ, mai mult decât un festival. „Vrem să ajungem să avem un parc de distracții, toate poveștile de festival să le punem într-un best seelling books, să pitch-uim Hollywood pentru film, să dezvoltăm jocuri, să fim un fel de new Disney”, a completat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.