Delta Dunarii, paradis pentru britanici. Un reportaj realizat in 1962 a fost publicat recent pe internet!

delta dunariiÎn urma cu 52 de ani un jurnalist britanic descria Delta Dunarii ca pe un colt de paradis. Acesta a numit Delta un sanctuar al celor 300 de specii de păsări şi un colţ de vis pentru cei 5 mii de pescari care trăiesc din pescuit, dar mai ales din exportul de lux al icrelor de caviar. Filmuleţul realizat în 1962 a fost postat recent pe internet.

„Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1.725 mile întâlneşte Marea Neagră.”

„Acest imperiu fluid, cu vegetaţia sa luxuriantă care aminteşte mai degrabă de regiunile ecuatoriale, este unul dintre cele mai impresionante sanctuare de păsări, vizitat de mai mult de 300 de specii, de la pelicani la flamingo.

Peştii, pe de altă parte, nu se bucură de aceeaşi protecţie. De fapt, cele trei braţe ale Dunării găzduiesc suficient peşte cât să păstreze angajaţi 5.000 de pescari.”

În descrierea făcută în minidocumentar se spune că doar în Marea Neagră există 4 tipuri de sturioni, de la cei mari de 7 metri lungime şi 900 kilograme greutate, la cei de dimensiuni mai reduse, lungi de 2 metri şi cu o greutate între 13 şi 18 kilograme.

Jurnalistul britanic încheie reportajul realizat în 1962 spunând că de pe aeroportul din Bucureşti, caviarul proaspăt, împreună cu alte delicatese din Deltă, precum picioarele de broască, era trimis în toate părţile lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.