Dezamăgirea organizatorilor UNTOLD. Edy Chereji: „Mă întreb dacă autoritățile chiar înțeleg cum funcționează industria noastră? Au lansat norme care nu se pot aplica în industrie”

Directorul de marketing al celor mai importante festivaluri din România, UNTOLD și Neversea, Andrei Chereji, si-a exprimat dezamăgirea față de măsurile luate de autorități în privința organizării evenimentelor.

După anunțul făcut aseară de către Guvernul Romaniei, toate bune si frumoase pana ajungem la capitolul evenimente. Și nu am cum să nu mă intreb daca autoritatile chiar inteleg cum functioneaza industria noastra?

Sau daca e cumva rea intentie la adresa industriei noastre? Cum sa spui ca intelegi industria, intelegi prin ce am trecut de 1 an de zile, cum sa spui ca intelegi ca mii de oameni si societati comerciale nu au avut activitate, sa zici peste tot ca vei sustine reluarea, sa te consulti cu industria, ca in final sa iesi cu norme care NU SE POT APLICA in industrie?

Sa nu ai viziune pe termen lung, macar pana ma finele anului si sa lasi in continuare aceasta industrie sa fie cea mai lipsita de predictibilitate? Si restrictionata!!! Sa fie rea intentie? Se prea poate.

Doar asa se explica de ce ne-au chemat la consultari, de ce noi am propus norme bazate pe date stiintifice si aplicabile industriei noastre, iar in final CNSU a venit cu norme si propuneri bazate pe pareri discutate pe hol, care nu au legatura cu ceea ce a discutat si a propus industria in grupurile de lucru!

Prin lipsa de claritate, prin propunerea unor norme aberante (cum ar fi spre exemplu sa asiguri distantare de 2mp la eveniment, chiar daca absolut toti oamenii au acces doar pe baza de vaccin/test/anticorpi), autoritatile au reusit sa compromita inclusiv luna iulie a acestui an. Bun, specialisti au decis ca noi, desi am propus cele mai ample norme de functionare care se aplica la ora actuala in Romania, trebuie inca sa fim restrictionati si discriminati.

Dar atunci haideti domnilor si cu compensatiile pentru pierderile suferite, pe care le tot propuneti de 1 an de zile si numai nu le mai vedem! Asa ar fi normal. Restrictionezi, compensezi!

Ati propus norme care pot fi aplicate la evenimentele publice facute de institutiile pe care le reprezentati, iar pentru noi, operatorii privati care facem evenimente, cei care platim taxe si impozite si generam 6% din PIB-ul Romaniei, Dumnezeu cu mila! Sa ne adaptam din mers si sa ne tot reinventam cum tot incercam de 1 an de zile.

Si ajung acum si la ideea de festival. Stau si ma intreb oare la ce fel de festivaluri au participat, daca au participat vreodata, cei ce au propus si cei au aprobat ideea de festivaluri cu pana la 5000 de participanti? Pai ce festival e ala cu doar 5000 de oameni? Si la festivalul “sfintelor moaste” se aduna zeci de mii de oameni, chiar si in pandemie! Vreo 5000 de oameni strangeam intr-adevar acum 15-18 ani, cand organizam Luna Studentului Clujean si festivalul berii. Asta e nivelul la care au gandit “strategic” revenirea industriei? Cu 15 ani dati inapoi?

La fel de trist este si faptul ca in continuare industria noastra e prezentata ca marea sperietoare, ce trebuie tinuta sub observatie, care va avea voie sa revina la normal abia atunci cand se va gasi leacul care sa elimite total Covid-19. In timp ce alte industrii pot functiona cu masuri mult mai relaxate, noi primim masuri si norme care efectiv nu ne pot permite sa functionam.

Dar nimeni din randul autoritatilor nu observa faptul ca evenimtele ar putea fi cele mai sigure locuri, plus o solutie de scanare a populatiei in timp real, dpdv covid! Daca evenimente nu se pot organiza, exact aceeasi oameni care s-ar afla la un eveniment, se vor afla inevitabil intr-un alt loc public, fie pe strada, fie in parc, metrou etc. Locuri in care nimeni nu este testat sau intrebat daca e vaccinat! Si atunci e logica mea gresita daca spun ca macar la un eveniment ai avea garantia ca au fost eliminate riscurile la maximul posibil prin faptul ca toti oamenii fie sunt testati, fie vaccinati fie au anticorpi? Dar ca sa ajungi acolo, normal ca ai nevoie in prima faza de norme care sa iti permita sa functionezi.

As spune ca inca sper ca autoritatile sa revina asupra acestor propuneri si sa fie gandite norme, NORMALE. Si mai sper ca premierul Romaniei sa rezolve aceasta situatie, tinand cont ca a promis ca se va implica incat sa avem o vara cu festivaluri si concerte. Daca se va implica, se pot vor rezolva aceste lucruri. Noi ne dorim tinem evenimentele si speram sa se tina de cuvant si dumnealui.

Altfel, normele date ieri suntem exact ca in vorba aia: Hai pe la mine, da’ eu plec de acasa!„, a scris, dezamăgit, directorul ds marketing de la UNTOLD și Neversea, Adrian Chereji.

Noile măsuri anunțate:

Concerte și festivaluri: permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, rezultat negativ pcr nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.