Discurs halucinant pe scena TIFF 2020. Regizorul Cristi Puiu a refuzat să poarte mască: „Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu ca să ne trateze ca pe niște vite”

Cunoscutul regizor român Cristi Puiu a avut un discurs halucinant și șocant vineri seara, 7 august, la avanpremiera filmului Malmkrog, în cadrul ediției a 19-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Acesta s-a declarat împotriva dictaturii sanitare și a refuzat să poarte mască, considerând că autoritățile comit un abuz.

Regizorul i-a invitat pe cei prezenți să plece de la vizionare atunci când nu vor mai suporta masca de protecție.

„Ăsta e motivul pentru care eu nu particip la această poveste sau distanțare socială. Iar de mâine am înțeles că la Cluj se poartă masca în aer liber. Îmi pare rău pentru dvs. este un film de 200 de minute, să stați cu masca pe față, să vă uitați la un film de 200 de minute, este inuman. Și eu vă rog să plecați, atunci când ați simțit că trebuie să ieșiți, că nu mai suportați, vă rog să plecați. Și încă o chestie, pe care am mai spus-o deja de câteva ori. Dacă dvs. sunteți aici și vă uitați la un film azi, este că pentru au existat niște oameni indisciplinați în România, în decembrie 1989, și care au spus nu dictaturii. Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu ca să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de misto că la Cluj, oamenii sunt extraordinar de disciplinați și de atenți la detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă nu o veți face dvs. prin vot, de data asta, nu o face nimeni. Dacă nu o facem noi, nu o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați, și respect și distanțierea socială și port masca în absolut orice spațiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dvs să mergeți în mâini, credeți-mă o să mergeți în mâini. Pe Eroilor. Îmi pare foarte rău. Știu că nu toți sunteți de acord cu mine și vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri mult mai grave!„, a spus Puiu.

„Și încă o chestie, pe care am spus-o deja de câteva ori. Dacă dumneavoastră sunteți aici și vă uitați la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România, în Decembrie ’89, și care au zis NU dictaturii. Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port masca atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe Eroilor”, a încheiat regizorul, stârnind câteva aplauze răzlețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.