Discursul lui Emil Boc cu ocazia Zilelor Maghiarilor de Pretutindeni, întrerupt de un bărbat care i-a strigat „Să îți fie rușine”

Un bărbat a întrerupt, marţi, discursul rostit de primarul Emil Boc la manifestările desfăşurate la Cluj-Napoca pentru marcarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni şi i-a strigat în limba maghiară „Să îţi fie ruşine”, iar edilul i-a răspuns „Mulţumesc”, tot în limba maghiară, potrivit Mediafax.

maghiarii-de-pretutindeni

Bărbatul – care avea asupra sa un steag cu denumirea municipiului Cluj-Napoca în trei limbi, română, maghiară şi germană – „Cluj, Kolozsvar, Klausenburg” – a întrerupt discursul primarului Emil Boc, rostit pe scenă, la ceremonia de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni care a avut loc la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor, şi i-a strigat, de mai multe ori, în limba maghiară, „Să îţi fie ruşine, Emil Boc”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Edilul i-a replicat de pe scenă că nu refuză niciodată un dialog. „Din respect pentru dumneavoastră, mă ascultaţi, că vreau să vă ascult şi eu pe dumneavoastră. Köszönöm. („Mulţumesc”, în limba maghiară – n.r.). Asta înseamnă că putem să avem un dialog oriunde şi oricând şi nu îl voi refuza niciodată, dar să înţelegem că doar punând accent pe lucrurile care ne unesc, vom putea merge împreună. Acest lucru este prima şi cea mai importantă lecţie pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri şi la care ne raportăm astăzi”, a spus Boc.

Bărbatul a declarat, ulterior, că este nemulţumit de faptul că Emil Boc nu respectă multiculturalitatea oraşului, iar municipalitatea clujeană refuză să afișeze plăci bilingve în oraș.

„Am adus acest steag cu numele Clujului în trei limbi ca să arăt ce înseamnă multiculturalitate. Oraşul a fost Capitala Europeană a Tineretului pe nedrept. Ar trebui să şi fie multiculturalitate cu adevărat, nu doar să aruncăm cu cuvintele, aşa cum face Emil Boc”, a spus bărbatul.

La ceremonia de depunere de coroane de flori la plăcuţa comemorativă a lui Petofi Sandor şi discursuri au participat circa o mie de persoane, manifestarea încheindu-se cu intonarea imnului Ungariei de către cei prezenţi.

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, sunt comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.