Săptămâna de educație financiară la Transylvania College: Monopoly în mărime naturală și concurs de startup-uri

Transylvania College, singura școală internațională acreditată Cambridge din Cluj-Napoca și din regiune, organizează în săptămâna 14-20 martie cea de-a șasea ediție a programului de educație financiară și antreprenorială „My Money Week”, primul de acest gen din România, recunoscut pe plan național și internațional. În acest an, printre cele mai interesante activități din cadrul săptămânii de educație financiară sunt un uriaș joc Monopoly cu proprietăți reale și un concurs de startup-uri.

Transylvania College

De-a lungul celor șase ani de implementare a programului „My Money Week”, Transylvania College a dezvoltat un parteneriat cu Banca Transilvania și cu platforma internațională Child Youth Finance International (CYFI). Tema ediției din acest an, „Take part. Save smart”, propusă de CYFI în cadrul săptămânii mondiale de educație financiară și antreprenorială „Global Money Week”, este un îndemn la economisirea resurselor de care dispunem.

Activitățile cu specific financiar-antreprenorial desfășurate în săptămâna 14-20 martie la Transylvania College vor urma, ca în fiecare an, tema globală a programului și vor implica toți copiii din comunitatea grădiniței și a școlii. Chiar și părinții vor avea un rol activ, elevii din gimnaziu având posibilitatea să petreacă o zi de practică profesională (job shadowing) alături de părinții lor.

Pentru cei mai mici sunt organizate prezentări în care părinții le vor vorbi despre profesiile lor și domeniile în care își desfășoară activitatea. Organizatorii au pregătit și o serie de activități și concursuri deschise elevilor din instituțiile de învățământ clujene sau chiar elevilor din comunități internaționale.

Prima activitate deschisă publicului larg a avut loc luni, 14 martie, între orele 14:00-16:00. Aflat la a treia ediție, seminarul „10 Povești de Succes” a adus și în acest an în fața elevilor 10 oameni de succes din diverse domenii. Aceștia au oferit recomandări bazate pe experiența lor în domeniul pe care îl reprezină și au răspuns întrebărilor elevilor cu privire la provocările întâmpinate în profesiile lor și soluțiile pe care le-au găsit.

Deși un subiect serios, cu implicații profunde, organizatorii vor demonstra că educația financiară poate fi realizată și într-un mod ludic, care să-i atragă pe copii. De exemplu, la sugestia elevilor, ediția din acest an a programului va include un uriaș joc de tipul Monopoly.

Astfel, elevii vor avea ocazia să devină jucători în mărime naturală în cadrul acestui joc îndrăgit, adaptat economiei locale. Proprietățile care pot fi achiziționate și negociate în jocul creat special pentru ”My Money Week” reprezintă proprietăți reale ale partenerilor, sponsorilor și prietenilor școlii, realizând, astfel, o conexiune cu situația economică reală.

În această ediție, elevii s-au implicat activ în organizarea și coordonarea activităților cuprinse în programul săptămânii. Un exemplu în acest sens este și atelierul special pe care liceenii din comitetul „Child Youth Finance International” al școlii l-au pregătit pentru colegii lor din gimnaziu. Având tema „Implică-te. Economisește inteligent”, atelierul se va concentra pe modalitățile prin care se poate crea un plan de economii, prezentând avantajele unei astfel de acțiuni și consecințele pozitive pentru fiecare persoană.

De asemenea, pentru că programul vizează și educația antreprenorială, elevii au fost invitați să se înscrie în competiția Startup-urilor, pentru care s-au pregătit în prealabil, ghidați de un mentor, David Trayford, coach de business. În timpul „My Money Week”, elevii își vor prezenta planurile de afaceri în fața unui juriu format din specialiști în diverse domenii și elevi.

O săptămână pe teme financiare nu exclude educația în domeniul literar și artistic. În cadrul activității „Cafeneaua Literară”, organizată de profesorii de limba și literatura română, un elev de doar 10 ani, Vlad Morar, își va lansa primul volum de poezie. La lansare, care va avea loc marți, 15 martie, între orele 14:00-16:00, vor fi prezenți Editor Prof. Radu Cretuș, poetul și scriitorul membru UNSR Horia Muntenuș și actorul Dan Chiorean.

Săptămâna se va încheia cu o competiție de dezbateri pe teme financiare organizată cu sprijinul Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). În acest an, competiția va reuni elevi din România și de peste hotare, inclusiv din Marea Britanie, juriul incluzând și arbitri de talie internațională. Semifinala și finala competiției Transylvania College Open vor fi deschise publicului și se vor desfășura duminica, 20 martie, între orele 10:00-17:00, în Transylvania Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.