Dorinta de normalitate a unui elev maghiar: „Pace intre romani si unguri!”

Un adolescent de origine maghiara din Covasna le-a dat o lecţie de normalitate tuturor extrememiştilor unguri. Acesta a sărit să-l apere pe prietenul lui, un român ameninţat de alţi colegi unguri.

Cosmin este un adolescent roman care şi-a pus pe după gât, pe sub jachetă, un drapel tricolor şi s-a fotografiat având pe fundal mulţimea de maghiari adunată la sărbătoarea de 15 martie. Apoi a pus fotografia pe Facebook, gest care a stârnit comentarii agresive ale unor „prieteni” maghiari din reţeaua de socializare. Câţiva dintre ei au postat ameninţări serioase, astfel încât Poliţia a demarat o anchetă.

cosmin-tricolor

Cazul rămânea doar un alt incident care să alimenteze extremismul de ambele părţi, dacă nu intervenea în discuţia de pe Facebook şi un prieten al lui Cosmin de etnie maghiară. Robert Bedőházi, prietenul lui Cosmin, şi-a apostrofat colegii maghiari, cerându-le să nu mai reacţioneze aşa.

„Nu vă mai luaţi după politicieni. Ceea ce facem noi este ridicol, ne purtăm ca nişte idioţi” a spus Robert colegilor săi. ”Eu sunt maghiar, sunt mândru că sunt maghiar! Dar mă înţeleg bine cu românii şi Cosmin este prietenul meu (…). Eu am un vis. Să fie pace, armonie între noi, prietenie adevărată şi rezultate bune … viaţă schimbată, dar nu aşa cum este acum. Nimeni nu este perfect, numai Dumnezeu este. Noi încercăm doar cumva”, a scris Robert pe Facebook.

Jurnalistii de la Front Press l-au cautat pe Robert pentru a-l felicita pentru atitudine si gest, iar acesta le-a oferit un raspuns simplu: „Mulţumesc foarte frumos. Eu doresc doar să trăim în pace împreună. Să avem planuri şi vise comune”.

Robert-Bedohazi

Este dorinţa simplă de normalitate a unui elev maghiar, educat frumos într-o familie cre merită respectul unei ţări întregi. În acelaşi timp, mesajul lui Robert este dovada că putem să abordăm şi altfel un subiect prezentat de extremişti, de prea mult timp, în mesaje mult prea toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.