Ecografiile recomandate cel mai des

Ecografia este o metodă de imagistică prin care pot fi diagnosticate diverse afecțiuni din domenii precum endocrinologie, neurologie, sistem digestiv, sistem reproducător sau sistem cardiovascular. Metodă este neinvazivă și nedureroasă, fiind necesară pentru realizarea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament corespunzător.

Ecografia este o metodă de imagistică prin care pot fi diagnosticate diverse afecțiuni din domenii precum endocrinologie, neurologie, sistem digestiv, sistem reproducător sau sistem cardiovascular. Metodă este neinvazivă și nedureroasă, fiind necesară pentru realizarea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament corespunzător.

Printre ecografiile cele mai des recomandate, putem enumeră ecografie cardiacă, ecografia Doppler, ecografie tiroidă, ecografie abdominala, ecografie mamară și ecografie transvaginala.

Ecografia cardiacă

Atunci când un pacient se confruntă cu simptome care ar putea indica instalarea unei afecțiuni cardiace, este posibilă recomandarea ecografiei cardiace. Printre astfel de simptome putem enumera durerile în piept, senzația de sufocare sau lipsa de aer. 

Ecografia Doppler

Este folosită pentru a studia fluxul sanguin. Astfel, pot fi identificate cu ușurință depunerile de grăsimi, cheagurile de sânge – principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale, ale ocluziilor arteriale sau ale diverselor afecțiuni ale inimii.

Ecografie tiroidă

Este recomandată atunci când pacientul prezintă simptome precum îngrășare sau slăbire subită, cădere a părului, depresie sau anxietate accentuate. Această ecografie permite identificarea modificărilor glandei tiroide.

Ecografie abdominală

Cu ecografia abdominală medicii pot examina organe precum ficatul, stomacul, cai biliare, splină, pancreas, rinichi, vezica biliară, ovare, uter, col uterin, trompa uterină, vezica urinară, prostata.

Ecografia mamară

Cunoscută și sub denumirea de ecografie la san, este recomandată atunci când pacientul depistează apariția unor noduli la palpare, a unor modificări de consistentă sau la nivelul pielii, a scurgerilor mamelare sau apariția oricăror alte modificări la nivelul sânilor.

Ecografia transvaginală

Ajută la evaluarea posibilelor chisturi, ale problemelor de fertilitate, menstruatiilor neregulate, scurgerilor vaginale neobișnuite, sângerări inexplicabile sau durerilor pelvine. 

Este esențial de reținut că ecografiile trebuie realizate doar la sugestia medicului specialist. În funcție de ecografia recomandată, există diverse cerințe pentru pregătirea pacientului înainte de realizarea metodei de imagistică. 

De exemplu ecografia abdominală implică evitarea consumului de alimente cu cel puțin 6 ore înainte de investigație. Nu ezită să te adresezi medicului specialist pentru a afla dacă există anumite restricții de care să ții cont înainte de realizarea ecografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.