Miercuri, 18 octombrie 2017, reprezentanții Consiliului Județean Cluj, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, proiectantul, inginerul și responsabilul tehnic cu execuția, au efectuat o vizită pe șantierul lucrărilor de închidere a depozitului neconform de la Huedin.
Deplasareala fața locului a fost justificată de necesitatea de a verifica lucrările la faza determinantă a amplasării sistemului de acoperire și impermeabilizare a depozitului, sistem format dintr-un număr de trei membrane geocompozite, special concepute pentru a realiza o capsulare cât mai eficientă a corpului depozitului.
„Ceea ce e cu adevărat important e faptul că lucrările de închidere și ecologizare a depozitului neconform din Huedin se apropie de final, astfel încât până la finalul lunii viitoare acestea vor fi finalizate. În paralel, se lucrează extrem de intens și la închiderea celorlalte depozite aferente lotului 1, respectiv Turda și Gherla, constructorul asigurându-ne că și acestea vor fi viabilizate într-un interval de maxim o lună”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
În acest moment, executantul lucrărilor de închidere a depozitului de la Huedin montează sistemul de capsulare al cărui rol principal este acela de a împiedica pătrunderea apei de precipitații în corpul deșeurilor, fapt care va duce, implicit, la încetarea producerii de levigat și, respectiv, a infestării apelor de suprafață și freatice.
În concret, peste stratul suport de pământ, cu grosimea de 50 de cm, deja amplasat peste corpul de deșeuri nivelat și compactat, se instalează un număr de trei membrane geocompozite, după cum urmează: membrana pentru drenarea biogazului, membrana geocompozită bentonitică cu rol în impermeabilizarea depozitului față de apele de precipitații și în împiedicarea emisiei necontrolate a biogazului și, respectiv, membrana pentru drenarea apei pluviale cu rol în drenarea apelor de precipitații ce s-ar putea infiltra prin straturile de pământ de acoperire cu o grosime de 85 de cm, respectiv prin cel de sol vegetal cu o grosime de 15 cm.
Materialele geocompozite folosite în acest proces respectă cele mai exigente standarde în domeniu și au capacitatea de a asigura o interacțiune controlată între corpul depozitului și mediul înconjurător, pentru a anula în acest fel efectele negative ale deșeurilor asupra mediului.
Singurele operațiuni care mai rămân, astfel, de efectuat pentru finalizarea completă a procesului de închidere și ecologizare sunt cele de împrejmuire, precum și cele de realizare a canalului perimetral de scurgere și a drenurilor.
Menționăm în acest context faptul că lucrările de închidere a depozitului de deșeuri situat în zona Cetatea Veche-Băile Huedin au început în luna martie a acestui an, termenul maxim de execuție al acestora fiind de 12 luni. Acest termen a fost însă mult redus, astfel încât, după amplasarea celor trei membrane impermeabile și a stratului de acoperire de pământ, operațiunile de închidere sunt apreciate la un procent de peste 85%.
Lucrările sunt executate, conform acordului contractual încheiat în acest sens, de Asocierea Nord Conforest SA – Finara Consult SRL – SC Interdevelopment SRL, la o valoare totală de 1.668.457,21 lei fără TVA.