Expoziție de marionete la Casa de Cultură a Studenților, organizată de unul dintre urmașii celei mai vechi familii clujene de păpușari

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca a anunțat că este gazda, începând de luni, 15 mai, a unei expozițiii de păpuși, în holul central de la parterul instituției. 

Proiectul îi aparține Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și  lui Lucian Vlad Boldor, care folosește acest prilej și pentru a scoate în relief istoria teatrului de păpuși clujean, prin prisma uneia dintre cele mai vechi familii clujene, al cărei descendent este, familie care s-a îndeletnicit cu această artă, pasiunea pentru marionete.

Istoria păpușarilor din familia lui Lucian Vlad Boldor, în prezent, impresar la Teatrul de Păpuși PUCK din Cluj-Napoca, începe la mijlocul secolului al XIX-lea, prin pasiunea și preocuparea Profesorului Valerian Șesan (1878 – 1940) pentru arta marionetelor. Tradiția a fost dusă mai departe de-a lungul vremii, în prezent Maria Boldor, fiica d-lui Lucian Boldor, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, fiind a cincea generație de păpușari. 

Expoziția cuprinde diverse exponate, date istorice și documente, care aduc la cunoștința publicului informații inedite despre pasiunea a cinci generații, pentru proiectarea și crearea păpușilor nelipsite în reprezentațiile acestui tip de teatru, care se adresează atât copiilor, cât și adulților. 

Ne bucurăm să găzduim această expoziție – document adusă în atenția publicului clujean de către domnul Lucian Vlad Boldor, extrem de valoroasă prin faptul că este mărturia existenței și continuității talentului creativ al familei domniei sale, cu rădăcini vechi în istorie. Este un fapt merituos să ne cunoaștem proveniența valorilor cultural-artistice și să punem în lumină toată dăruirea și pasiunea pentru artă transmise din generație în generație, să apreciem și să fim recunoscători pentru valorile care s-au născut aici și au contribuit la vizibilitatea Clujului în arta teatrului de păpuși„, a declarat Flavius Milasan, directorul CCS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.