Gheorghiță: „Prin vaccinare transformăm o boală care generează sute de decese pe zi într-o simplă viroză”

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a luat parte la o amplă dezbatere privind campania de vaccinare anti-COVID alături de dr. Ninel Revenco, coordonatorul campani de vaccinare din Republica Moldova.

În România, s-a vaccinat sub 40% din populație, iar în Republica Moldova mai puțin de 30%, timp în care în ambele țări rata de deces din cauza COVID-19 este printre cele mai mari din Europa. Coordonatorii campaniilor de vaccinare din România și din Republica Moldova, dr. Valeriu Gheorghiță, și dr. Ninel Revenco, au fost invitați la o dezbatere pe această temă HotNews.ro.

Întrebați când se va ajunge la rata de vaccinare de 70%, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că în ritmul actual este „puțin probabil” ca această țintă să fie atinsă până la finalul anului.

„În ritmul actual e puțin probabil ca până la finalul anului să ajungem la 70%, eu mi-aș dori 50%.
Focusul cel mai important este pe populația cea mai vulnerabilă. Cel mai prost stăm la persoanele peste 80 de ani. Cred că vorbim de câteva lucruri care țin de o ezitare mult mai mare. Că după o anumită vârstă nu trebuie să fac prea multe pentru sănătate, e o atitudine fatalistă. Un rol important aici cred că îl au cultele religioase”
, a spus Gheorghiță.

„Peste 90% din decese apar la persoane nevaccinate. În jur de 70% din cazurile noi apar la persoane nevaccinate. (…) N-a spus nimeni că vaccinurile sunt perfecte, că ne protejează pe toți. Dar trebuie să ne uităm la datele impactul pe sănătatea publică e clar, prin vaccinare transformăm o boală care generează sute de decese pe zi într-o viroză obișnuită”, a precizat Gheorghiță.

Șefa campaniei de vaccinare din Republica Moldova, dr. Ninel Revenco, a spus că „în strategie, ne-am propus ca la finele lui noiembrie, începutul lunii decembrie, 70%. Azi am ajuns la 26%. Ar trebui să fie un mesaj clar, unic și implicarea tuturor actorilor. Lucrătorii medicali nu pot fi singuri”.

„Procesul de vaccinare a început în R Moldova în 1 martie. La începutul acestei campanii eram eu mai optimistă și romantică. Credeam că la finele lui septembrie ajungem la 70%, n-a fost să fie. Am identificat mai mulți factori, unul dintre ei a fost neîncrederea în guvernare, în sistemul medical”, a spus Revenco.

Întrebat ce ar zice dacă ar fi oprit de cineva pe stradăcare i-ar spune că vaccinul îi modifică ADN-ul, Valeriu Gheorghiță a spus că „i-as explica cum funcționează. ARN stă în afara miezului celulei. Nu există interactiune între cele două structuri. Celula noastră nu stochează acest ARN Mesager”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.