Ginsengul – un adevărat elixir al vieții

Ginsengul este o plantă cu proprietăți medicinale recunoscute la nivel mondial. Ginsengul are multiple beneficii pentru sănătate, și poate fi consumat crud, sub formă de pulbere, ceaiuri, pilule. Acest produs este considerat sigur pentru a fi introdus în dietă. Înainte de a utiliza ginseng este bine să consulți medicul, în situația în care suferi de boli cronice și urmezi tratament prescris medical.  Ginsengul, Panax ginseng, este o plantă din familia Araliaceae, perenă, dar care apare și spontan, cultivată în aproape toate regiunile. Astăzi sunt cunoscute 11 specii ale plantei care în traducere din greacă înseamnă „vindecă tot”. Cele două variante de ginseng frecvent întâlnite pe piață sunt cel asiatic și cel american.

Ce este ginsengul?

Ginsengul este o plantă cu calități unice, populară și cunoscută din vremuri străvechi, considerată un adevărat elixir al vieții. Este apreciată în medicina tradițională chinezească pentru calitățile sale deosebite conferite sănătății generale, stimularea vitalității și prelungirea vieții. Ginsengul asiatic și cel american pot crește energia, reduce stresul, menține relaxarea, gestionează disfuncția sexuală la bărbați, scăzând, totodată, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. (1)

Beneficii oferite de ginseng

Îmbunătățirea funcțiilor creierului

Memoria, comportamentul, starea de spirit toate ar putea să se îmbunătățească prin folosirea unor produse pe bază de ginseng. Studiile realizate până în prezent au arătat că un consum regulat, monitorizat pe parcursul unui număr de 5 ani a fost asociat cu îmbunătățirea funcției cognitive la adulții participanți.

Și alte cercetări au oferit rezultate în acest sens, cu mențiunea că efectele acestei plante asupra funcției creierului la persoanele diagnosticate cu Alzheimer sunt spectaculoase. Cu toate acestea, sunt în continuare necesare noi analize pentru a se putea determina dozele și perioadele de administrare. (1)

Ar putea întări sistemul imunitar

Proprietățile antibacteriene, antioxidante, antifungice și antivirale care îi sunt atribuite ginsengului ar putea conduce și la o întărire a sistemului imunitar, însă sunt în continuare necesare studii în acest sens pentru rezultate științifice solide. (1)

Tratamentul disfuncției erectile

Bărbații au auzit că ginsengul este bun pentru disfuncția erectilă și îl consumă pentru aceasta. Studiile de până acum au oferit unele rezultate îmbucurătoare, dar concluziile acestora sunt diferite și depind de numărul participanților, de dozele administrate, dar și de perioada în care cura cu ginseng a fost urmată. Pentru a dovedi că această plantă poate fi un tratament eficient al problemelor bărbaților mai trebuie efectuate cercetări. (2)

Mai sunt și alte beneficii pe care ginsengul le oferă: scăderea în greutate, diminuarea oboselii și conferirea unui boost de energie, reducerea nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului mărit, dar și micșorarea riscului de apariție a unor tipuri de cancer. Pentru fiecare în parte încă sunt organizate studii clinice. (1)

Administrare și efecte adverse

Rădăcina de ginseng poate fi consumată crudă, preparată la abur, fiartă pentru ceai, adăugată în diverse mâncăruri precum supe, salate, tocănițe. Extractul de ginseng se comercializează sub formă de pulbere, tablete, capsule, ulei. Suplimentele alimentare pe bază de ginseng au doze recomandate de administrare care trebuie respectate. Ideal este să te consulți cu medicul înainte de a lua astfel de produse, astfel încât să eviți reacțiile adverse ce pot să apară. 

În unele afecțiuni cronice diagnosticate, precum și în consum exagerat de ginseng este posibil să apară reacții adverse. Acestea pot fi: insomnie, reacții alergice, erupții cutanate, greață, diaree, tensiune arterială crescută. (3)

Este bine să consulți medicul înainte de administrarea ginsengului dacă: ai diabet și urmezi tratament, ai o boală autoimună, diferite tipuri de cancer – uterin, de sân sau fibrom uterin, dar și în situația în care urmezi un tratament antidepresiv, de subțiere a sângelui sau antipsihotic. 

Pentru că nu se știe sigur reacțiile pe care le poate avea în organism, nu este indicat femeilor însărcinate și nici celor care alăptează. (1), (2)

Acest articol este informativ și nu ține loc de consult medical avizat. Dacă intenționezi să urmezi o cură cu ginseng, consultă medicul și urmează indicațiile acestuia! În situația în care observi reacții adverse după utilizarea ginsengului, oprește administrarea și mergi la urgență pentru îngrijiri adecvate!

Surse de informare: 

  1. 7 Proven Health Benefits of Ginseng – https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits
  2. What are the health benefits of ginseng? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262982
  3. What Is Panax Ginseng? – https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-ginseng-89219?_ga=2.188770403.970476256.1678092053-897398357.1646400626

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.