Peste 500 de programe vor avea loc in cele 8 zile ale Zilelor Culturale Maghiare la Cluj-Napoca, ce se vor desfasura in perioada 17-24 august 2014.
„Dincolo de tolerarea reciprocă, sa mai făcut un pas important prin acest festival: acela de a împărtăși românilor din cultura maghiară și de ne aprecia reciproc valorile”, a declarant, în cadrul conferinței de presă, Horváth Anna, viceprimarul Clujului.
Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc, între altele, vernisaje expoziționale zilnice, tururi ghidate ale orașului (cu ghidaj în limba română), concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spectacole de teatru subtitrate în limba română la Teatrul Maghiar de Stat și un maraton al cineaștilor maghiari (18-23 august) în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme premiate, subtitrate în limba română sau engleză.
Poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014, iar clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca dea literatura și joaca dea gătitul”, care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17:00 în curtea Casei TIFF. Partenerul de „joacă” al lui Dinescu va fi Janos Markus Barbarossa, lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi si muzician.
Tot în cadrul Zilelor Maghiare, clujenii vor putea participa la o degustare de vinuri producție proprie. Poetul îi așteaptă pe cei pasionați de vin sâmbătă, de la ora 15:00, în holul Casei Universitarilor.
Unul dintre evenimentele care vor coagula deopotrivă interesul comunității românești, cât și al celei maghiare este masa rotundă organizată de Asociația Clujul Comoară și intitulată „Înfrățirea Cluj-Pécs din perspectiva candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021”. Printre invitați se numără Páva Zsolt, primarul orașului Pécs, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Florin Moroșanu, directorul executiv al Asociației Cluj 2021 – Capitală Culturală Europeană. Evenimentul are loc vineri, 22 august, ora 15:00 în Aula Universității Sapientia.
De asemenea, sâmbătă, la ora 10:00 va avea loc în Cimitirul Central (Cimitirul Házsongárd) inaugurarea festivă a mormântului-monument istoric restaurat al lui Octavian C.Buracu, fondatorul Asociației Dialogului Interetnic.
Un alt eveniment de interes este concertul în Piața Unirii al Orchestrei Simfonice Radio din Ungaria, care va acompania câteva din cele mai cunoscute formații maghiare ale momentului, respectiv Péterfy Bori és a Love Band, Heaven Street Seven, Irie Maffia și Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO). Este pentru prima dată când Orchestra Simfonică Radio din Ungaria cântă în această formulă inedită în afara Budapestei.
Publicul român este invitat să nu rateze evenimentul trupei de dans contemporan ExperiDance, un spectacol de mișcare și muzică în care vor putea fi recunoscute și melodii din repertoriul folcloric românesc. Evenimentul are loc duminică, 24 august, începând cu ora 20:00 în Piața Unirii. Conform specialiștilor, trupa ExperiDance figurează în top 10 cele mai bune ansambluri de dans contemporan din lume.
Strada Potaissa va deveni, pentru câteva zile un sat medieval reconstituit în mod fidel, iar strada Mihail Kogălniceanu este „strada festivalului” (aici vor avea loc zilnic concerte, târguri meșteșugărești, demonstrații de dans, etc).
Pe parcursul festivalului, strada Emmanuel de Martonne va deveni strada vinului, mai mulți producători de profil urmând să expună aici.
Bugetul festivalului este de 250.000 de euro, din care Primaria Cluj-Napoca a alocat 130.000 lei, Consiliul Judetean a contribuit cu 40.000 lei, iar de la Ministerul Culturii a venit suma de 50.000 lei. Asociatia Clujul Comoara, organizatorul Zilelor Maghiare, a realizat o serie de parteneriate si sponsorizari cu ONG-uri si asociatii din Ungaria, in numar de 101, care au adus inca 80.000 de euro festivalului.