„Independentul” Octavian Buzoianu și-a lansat programul electoral pentru Primăria Cluj-Napoca, în fața a 150 de persoane – „Clujul unui milion de oameni”

Candidatul susținut de coaliția PSD-ALDE-PRM-UNPR-PNȚCD-PND Cluj la Primăria Cluj-Napoca, milionarul „independent” Octavian Buzoianu, și-a lansat joi, 5 mai, în sala Cristal a hotelului de cinci stele Opera Plaza pe care acesta îl deține împreună cu fratele său, programul de guvernare propus clujenilor, denumit pompos „Clujul unui milion de oameni”.

octavian buzoianu

În sală au luat loc aproximativ 200 de persoane, majoritatea susținători ai partidelor, dar și prieteni ai omului de afaceri. Dintre personalitățile politice care au dat curs invitației trecem în revistă garnitura de bază a PSD,  senatorul PSD Alexandru Cordoș, deputatul Cornel Itu, Remuș Lăpușan, președinte PSD Cluj, Valentin Cuibus și Ioan Oleleu, iar lista poate continua cu reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai presei clujene. O absență notabilă de la acest eveniment a fost însă al deputatei Aurelia Cristea, care nu a luat parte la lansarea programului de guvernanță locală al lui Buzoianu.

Prezentarea proiectului electoral al candidatului Octavian Buzoianu la primărie a început cu întârziere față de ora stabilită inițial, iar acesta a parcurs etapele principale ale proiectului său într-o o oră și jumătate.

Buzoianu și-a început speech-ul mulțumind echipei sale de campanie, din care fac parte și două jurnaliste din Cluj, pe care a catalagat-o drept una matură și cu mare experientă. „Am decis să mă dedic în următorilor ani, dacă și clujenii vor fi de acord, evoluției orașului nostru, oraș în care am crescut, m-am educat, m-am născut și pe care îl dorim tot mai bun. Mulțumesc echipei care mă asistă și care e motorul a ceea ce se va întâmpla în următoarele zile. Este o echipă plină de experiență și matură. Am avut mai multe variante, mi s-au oferit tot felul de oferte și în final am decis, așa cum mi se întâmplă de obicei, hai să vedem ce știu tinerii. Am mers pe mâna tinerilor ceea ce înseamnă viitorul nostru”, a susținut acesta.

Conform clasificării Institutului Național Francez de Statistică și Studii Economice, Cluj-Napoca este un centru urban de rang 1, cu o populație de 323.000 de locuitori, plus 100.000 de studenți, care atrage și reține forță de muncă de pe plan local și din teritoriile proxime.

„Ne bucură elogiile aduse Clujului în presa internațională și ne mândrim cu statutul de capitală regională. Cu toate acestea, perioada 2016 – 2020 este crucială pentru a trece la un nivel superior și pentru a deveni un reper la nivel european”, a mai precizat Octavian Buzoianu.

Misiunea proiectului său este transformarea orașului într-un pol modern de stabilitate și dezvoltare regională. Proiectul propus are un orizont de 40 de ani, împărțit în patru etape: planul imediat (3-6 luni, până la un an); orizontul de 4 ani; orizontul de 20 de ani și orizontul de 40 de ani.

Buzoianu a adus în discuție câteva proiecte și idei propuse în trecut chiar de către primarul Emil Boc, cum ar fi necesitatea unei linii de metrou la Cluj-Napoca, mai multe spații verzi și grădinițe, mai multe locuri de parcare, demolarea garajelor vechi și crearea de parking-uri sau reducerea traficului în zona ultracentrală și transformarea ei  în zonă exclusiv pietonală.

Direcțiile de acțiune, pe scurt, se referă la: administrație și relații internaționale; infrastructură, trafic și urbanism; dezvoltarea economică pe patru piloni (universitar, IT, servicii-suport, medical); societate, educație, cultură și sport.

Despre candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală a Europeană

„Dacă, Doamne ferește, nu vom câstiga acest titlu să declarăm anul cultural al Clujului, în care să sărbătorim cu adevărat cultura clujeană. Proiectul filarmonicii ar trebui să fie pe buzele tuturor și sperăm să aibă o finalitate în sfârșit”, a spus acesta.

Buzoianu a deplâns situația dramatică în care se află Universitatea Cluj și a întreg sportul clujean, dar fără să ofere soluții viabile și să aibă un plan concret de salvare al clubului. „Trebuie să relansăm ideea sportului de masă, fiecare om trebuie să facă sport într-un fel. Ca și fost junior la Universitatea și simpatizant al echipei mi se pare ca o aberație situația actuală. Am construit stadionul și nu avem obiectul muncii și nu e în regulă. Trebuie să le dovedim clujenilor că dacă tot am făcut ceva, am făcut-o cu un scop și să încercăm să acoperim această sincopă”, a susținut acesta.

Pe scurt, amintim câteva dintre proiectele incluse în programul de guvernare locală:

Termen 4 ani: 

– Digital First – un program prin care vor fi regândite procedurile din primărie, pentru a fi integral electronice și disponibile cu prioritate online și apoi la ghișeu;

– Administrație transparentă – propune o administrație deschisă cu transparență totală;

– Sisteme moderne de parcări în zona centrală;

– Reducerea traficului în zona ultracentrală, până la transformarea acesteia într-una exclusiv pietonală;

– Programe de educație informală pentru tineri pentru a fi puși în legătură cu angajatorii și domeniile acestora de activitate încă din perioada liceului;

– Cluj-Napoca, centru de servicii în IT recunoscut european – se poate realiza prin facilitarea activităților de pregătire a resursei umane în domeniu și scăderea costului per angajat prin scăderea costului vieții în Cluj;

– Creșterea numărului locurilor de muncă pe pilonul servicii-suport – are un potențial de cinci ori mai mare ca număr de locuri de muncă față de domeniul IT. Există numeroase companii care plănuiesc să opereze în Cluj-Napoca și să angajeze sute de oameni fiecare, dacă le facilităm nevoile logistice și de resursă umană;

– Încurajarea antreprenoriatului pe segmentul medical pentru a face din Cluj-Napoca un port european de referință în turismul medical;

– Înființarea unui centru destinat grupurilor de afaceri străine și expaților;

– Iluminat public gratuit prin utilizarea unor surse regenerabile de energie.

Orizont de 20 de ani

– Realizarea unei linii de metrou combinat cu tren ușor suprateran;

– Crearea infrastructurii de transport de suprafață complementară liniei de metrou;

– Definitivarea zonelor verzi de interes și conservarea lor ca viitoare parcuri;

Orizont de 40 de ani:

– Realizarea infrastructurii moderne pentru integrarea într-o zonă de interese comune a localităților importante pe raza de 50 km;

– Crearea de programe comune de dezvoltare economică bazată pe resursele specifice fiecărei zone;

Viziune: Orașul de care ești mândru și în care merită să investești!

Valori: 

– Gestionare eficientă și transparentă a resurselor comunității;
– Clujeanul pe primul plan, fără presiunea grupurilor de interese;
– Primăria ca facilitator și conector pentru toate categoriile sociale și ocupaționale;

La finalul prezentării proiectului său de candidat, Buzoianu a încheiat apoteotic cu o declarație ușor populistă. „Dacă voi ajunge la primărie îmi voi dona salariul lunar de primar unei asociații non-guvernamentale  de îngrijire a persoanelor vârstnice”, a încheiat acesta, după care și-a făcut o selfie cu audiența în spate, pe modelul politicienilor din Vest, iar invitații au luat parte la un cocktail în lobby-ul restaurantului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.