Insula pe care zac 600 de miliarde de euro

La câţiva kilometri de coastele Uniunii Europene, există o insulă unde, pentru a fi rezident, trebuie să ai bunuri de peste 8 milioane de euro şi trebuie să cumperi o locuinţă de cel puţin 2 milioane de euro.

insula jersey

Jersey este cea mai mare și cea mai cunoscută dintre Insulele Canalului Mânecii dependență a coroanei britanice, dar insula nu face parte din Regatul Unit și nici din Uniunea Europeană. Insula are imnul şi steagul său, dar jură credinţă reginei şi locuitorii săi plătesc Londrei o cotă pentru a se ocupa de apărarea lor şi de diplomaţie, dar își fac propriile legi, mai ales în privinţa impozitării.

Se estimează că doar în Jersey zac 600 de miliarde de euro, bani ce au scăpat de impozite, ascunşi în conturile şi în fondurile a vreo cincizeci de bănci internaţionale. Peste jumătate din cei 98.000 de locuitori sunt bancheri, contabili, avocaţi şi consilieri financiari.

Casele sunt normale şi obişnuite şi au aceleaşi lanţuri de magazine ca în orice alt loc. Venitul pe cap de locuitor este de 22.000 de euro, mai mare decât cel englez, dar ţăranii (aşa li se spune în jargonul local celor care nu sunt milionari şi nu lucrează în domeniul finanţelor) sunt foc şi pară din cauza creşterii cu 3% a TVA pentru a compensa scăderea veniturilor din cauza presiunii în creştere asupra paradisurilor fiscale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.