Într-o conferință de presă anunțată cu 2 ore înainte, primarul Emil Boc a anunțat că s-au înscris cinci firme pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și prefezabilitate la metrou și tren metropolitan

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a convocat astăzi, cu două ore înainte, o conferință de presă în Sala de Sticlă, având ca temă depunerea de oferte pentru licitația deschisă organizată în vederea încheierii contractului pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate la metrou și tren metropolitan.

„Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiții „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida” – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții.

Edilul a anunțat că s-au înscris cinci ofertanți pentru acest contract

„Ieri, 30 iulie, a fost termenul final pentru depunerea ofertelor în legătură cu trenul metropolitan și metrou, iar în această dimineață am validat înscrierile care s-au făcut pentru această licitație. Cinci firme cu subcontractanți s-au înscris pentru licitația în vederea studiilor de fezabilitate și prefezabilitate la trenul metropolitan și metrou.

Sunt cinci asocieri de firme care s-au înscris în această competiție, iar termenele de realizare conform caietului de sarcini sunt următoarele: pentru metrou la finelele lunii cinci trebuie realizat studiul de prefezabilitate. La finele lunii 16 trebuie terminat PUZ-ul pentru aprobare. Studiul de fezabilitate la finele lunii 26. Documentația de proiectare și execuție la finele lunii 27.

În privința trenului metropolitan, la sfârșitul lunii 12 spre aprobare PUZ-ul, la sfârșitul lunii 14 studiul de fezabilitate final, inclusiv acordul de mediu, documentație pentru exproprierea terenurilor și alte reglementări.

În ceea ce privește perioadele de realizare, termenul estimat este de 3 luni, respectiv la începutul lunii noiembrie ne așteptăm să declarăm oferta câștigătoare”, a precizat primarul Emil Boc.

Boc: Ne axăm pe tot ce înseamnă transport verde și mobilitate alternativă la mașină

„Acest proiect este foarte important pentru viitorul Clujului, pentru că mobilitatea și componenta economică merg mână în mână. Dacă nu ai mobilitatea asigurată blochezi dezvoltarea economică, iar dezvoltarea economică are nevoie de mobilitate alternativă la transportul tradițional. Trenul metropolitan nu l-am inventat noi, este un instrument atât de răspândit în marile orașe europene încât nu trebuie decât să replicăm un model de bună practică.

Știți foarte bine că decizia noastră este una fermă și categorică de a ne axa pentru tot ce înseamnă transport verde și pe tot ce înseamnă mobilitate alternativă la mașină și pe tot ce înseamnă mijloace nepoluante, de la parcuri și spații verzi, la transport public electric, la politici urbane care să vizeze 20 de minute de mers pe jos pentru ați putea satisface cele mai importante nevoi zilnice, continuând cu metrou și tren metropolitan pentru mobilitate alternativă”, a mai declarat edilul.

Cum explică primarul Emil Boc convocarea unei conferințe de presă cu două ore înainte?

Jurnaliștii l-au întrebat pe primar dacă nu consideră că este o lipsă de respect la adresa presei convocarea unei conferințe cu două ore înainte.

„Dumneavoastră alegeți să participați sau nu la o conferință de presă. Noi am crezut că e un moment important al orașului de a anunța că s-a închis prima etapă, avem cinci ofertanți pentru metrou. Dumneavoastră decideți dacă participați sau nu. Dimineață la ora 08:30 s-a închis procedura legală și am anunțat imediat. O vom face de fiecare dată atunci când vom avea lucruri importante de comunicat în termene rezonabile pentru dumneavoastră și primărie”, a spus edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.