IPJ Cluj: Anul Nou a început fără incidente majore și în siguranță

În perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, poliţiştii clujeni au fost la datorie, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice.

politie

Pentru siguranţa cetăţenilor, în această perioadă, poliţiştii clujeni au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.

Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, precum şi a siguranţei rutiere, au făcut ca oamenii să se bucure în linişte atât în noaptea de revelion cât şi în primele zile ale noului An.

În această perioadă, poliţiştii au constatat 33 de infracţiuni (judiciare, silvice, rutiere şi la regimul materiilor explozive). Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 322 de sancţiuni, în valoare de circa 47.000 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 12.500 de lei.

Astfel, pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, poliţiştii au fost nevoiţi să aplice 66 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale.

Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 227 de sancţiuni contravenţionale, 62 dintre acestea fiind aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, iar 1 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.

Totodată, poliţiştii au retras 3 certificate de înmatriculare şi au reţinut 15 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 1 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 3 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

Tineri depistați în timp ce foloseau articole pirotehnice interzise

Poliţiştii au acţionat pentru depistarea persoanelor care încalcă regulile privind comercializarea articolelor pirotehnice în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale, cât şi a celor care folosesc, fără respectarea prevederilor legale, articole de acest gen.

Astfel, la data de 31 decembrie 2015, ora 14:20, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Secţia 2 Poliţie – au  depistat pe strada 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca, doi tineri care deţineau şi foloseau materiale pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.

Asupra celor doi tineri, de 23 şi 19 ani, din comuna Sânpaul, au fost găsite 149 de petarde din clasa a 3-a, respectiv fără inscripţionarea categoriei.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, efectuându-se demersuri sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi folosire de materiale pirotehnice, fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 126/1996 privind regimul materiilor explozive.

Material lemnos confiscat de polițiști

În urma unor acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, poliţiştii au confiscat material lemnos de peste 4.700 de lei.

La data de 2 ianuarie a.c., poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Astfel, în jurul orei 18:30, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au depistat un bărbat, de 32 de ani, din comuna Mărişel, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de circa 5 metri cubi de material lemnos, pe raza comunei Beliş, fără a putea prezenta documente legale de provenienţă şi transport.

Bărbatul a fost sancţionat conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos, în valoare de circa 1.400 lei, a fost confiscat şi predat reprezentanţilor ocolului silvic.

De asemenea, în jurul orei 15:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în pădurea din satul Valea Vadului, cinci persoane tăiau şi sustrăgeau arbori.

În urma investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani, din comuna Iara, ar fi tăiat şi sustras 8 arbori specia fag şi 3 arbori specia gorun, cauzând un prejudiciu de peste 3.300 lei.

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării şi predat în custodie reprezentanţilor ocolului silvic.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul silvic.

Șofer depistat în trafic la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 2 ianuarie a.c., ora 12:20, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au depistat, în trafic, un conducător auto care circula cu un autovehicul neînmatriculat.

Bărbatul de 46 ani, din comuna Apahida, a fost identificat de către poliţişti în timp ce conducea, pe raza comunei de domiciliu, un autovehicul pentru care autorizaţia de circulaţie provizorie era expirată.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Bărbat depistat în trafic, fără permis de conducere valabil

La data de 2 ianuarie a.c., ora 22:10, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au depistat, în trafic, un bărbat, fără permis de conducere valabil.

Bărbatul de 32 ani, din municipiul Turda, a fost identificat de către poliţişti în timp ce conducea un autovehicul pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, având permisul de conducere anulat.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.