Jocuri de noroc vs. pariuri sportive – care sunt diferențele?

Te-ai întrebat vreodată prin ce se aseamănă jocurile de noroc și pariurile sportive și care sunt diferențele notabile dintre ele? Află chiar aici!

Diferențele dintre pariurile sportive și jocurile de noroc

Pariurile sportive și jocurile de noroc tind să atragă profiluri diferite de jucători pe platformele online. Deși există și persoane care experimentează ocazional cu amândouă, în general, vizitatorii cazinourilor online aleg să se concentreze predominant pe o anumită componentă a ofertei și să-și petreacă mai mult timp acolo, fie că vorbim despre rotitul la păcănele, pariatul pe evenimente sportive live sau câteva sesiuni de video poker împotriva casei.

Te-ai întrebat vreodată care sunt diferențele dintre practicatul jocurilor de noroc (gambling) și pariurile sportive (betting)? Există și asemănări între cele două? Află în rândurile următoare…

Pariuri sportive vs. jocuri de noroc

În limba engleză, termenul de „betting” sau pariere se referă la orice miză plasată pe rezultatul unui joc, a unei curse, a unui meci sportiv sau al oricărui eveniment imprevizibil (de exemplu cine va câștiga alegerile prezidențiale sau care vor fi finaliștii unui show televizat). Dacă predicția este greșită, cel care a făcut-o pierde o anumită sumă de bani ce va fi încasată de casa de pariuri (dacă vorbim despre Superbet pariuri, de pildă, atunci câștigătorul va fi operatorul sau casa, în cazul nostru Superbet).

În schimb, termenul de „gambling” sau participare la jocurile de noroc presupune plasarea de mize în bani reali pe un eveniment posibil, dar cu un rezultat incert. Este posibil să câștigi la păcănele, însă orice jucător știe că acest lucru nu este garantat, rezultatele fiind influențate de mai multe aspecte (rata de plată a slotului, avantajul casei, volatilitatea etc.).

Cei care aleg jocurile de noroc își doresc să obțină în general câștiguri materiale sau alte bunuri. Spre deosebire de pariurile sportive, unde trebuie să urmărești un meci până la capăt pentru a afla dacă biletul este câștigător, la jocurile de noroc, rezultatul se află imediat, fie că vorbim despre o învârtire la ruletă sau la păcănele.

Diferențele dintre pariuri sportive și jocuri de noroc

După ce ai citit rândurile de mai sus, probabil ai înțeles care sunt asemănările dintre cele două – atât pariurile sportive, cât și jocurile de noroc presupun plasarea de mize pe evenimente imprevizibile, ambele implică o doză de risc, dar și o posibilitate de câștig, dacă pariul a fost unul corect.

Pe de altă parte, există și câteva diferențe – la pariuri sportive, există un acord nescris între jucător și organizator sau casa de pariuri – dacă primul s-a înșelat, al doilea va primi suma aferentă predicției false. În schimb, la păcănele, nu există o astfel de înțelegere – pariorul se află singur în fața aparatului, iar câștigurile vor fi generate aleatoriu, în baza tehnologiei RNG (Random Number Generator).

Mai mult, în general, cazinourile sunt o formă de distracție ghidată de noroc pur – de aceea, o mare parte dintre jocuri pot fi încercate și gratuit (există sloturi demo, ruletă gratis etc.). În schimb, pariurile sportive necesită mize în bani reali de fiecare dată și nu au ca scop principal distracția sau entertainment-ul, ci mai degrabă se concentrează pe abilitatea de a analiza un eveniment viitor și a-i prezice rezultatul.

Nu în ultimul rând, pariurile sportive sunt în general practicate atât la nivel amator, cât și profesionist, în timp ce unele jocuri de noroc sunt accesibile doar profesioniștilor, celor care dețin anumite aptitudini sau cunosc bine cele mai profitabile strategii (de exemplu jocurile de cărți skill-based ca poker sau blackjack).

Decizie ONJN Nr. 2432 / 26.11.2020. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.