Lansare „Pintilie. Cineast”, întâlnire cu alpinistul Horia Colibășanu și afișele lui Jiří Menzel la TIFF

DVD Lucian PintilieÎntâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibășanu și actorii din programul 10 pentru FILM, lansări de carte și de DVD și o expoziție cu afișul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de vineri, 7 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast”, la Hansen Lounge (Piața Unirii), de la 16.30, în prezența regizorului. Un obiect de colecție pentru orice cinefil, box-ul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective. Secvențe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la 18.00, la Cinema Arta. Proiecția, la care va participa și Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu. La Hansen Lounge, de la 16.30, va fi lansat pe DVD și filmul-reper al Noului Cinema Românesc, Marfa și banii (r. Cristi Puiu).

În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 20.45, filmul Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986. Înainte de proiecție, la ora 19.00, Jiří Menzel își va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziția „Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh”, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească și pe alpinistul Horia Colibășanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 și va lua parte la proiecția specială a documentarului Creasta/ The Ridge/ Pura Vida (r. Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. Horia Colibăşanu a fost colegul de expediție al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost declanșată una dintre cele mai dificile și ample operațiuni de salvare în Himalaya, în 2008.

Comedia Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecție specială în prezența regizoarei și a actorilor Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță vineri, de la 18.15, la Cinema Florin Piersic, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Înaintea proiecției, spectatorii vor afla mai multe despre campania de crowdfunding inițiată pentru ediția din toamnă a Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York, organizat de Romanian Film Initiative, și-i vor cunoaște pe actorii din programul 10 pentru FILM, aflat la a doua ediție.

Vor urca pe scenă, introduși de Andi Moisescu, actorii Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareș Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru și Irina Wintze. Programul 10 pentru FILM este prezentat de Mercedes.

Într-o proiecție specială, la Casa de Cultură a Studenților, de la 16.00, spectatorii TIFF vor putea viziona, în premieră, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters. Documentarul Sound City reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California – Sound City, unde și-au înregistrat melodiile Nirvana, Fleetwood Mac, Metallica, Nine Inch Nails, Guns N’ Roses sau Rage Against the Machine. Proiecția este prezentată de Digital Cube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.