Laureaţii TIFF 2013. Filmul indian „Corabia lui Tezeu” a câştigat Trofeul Transilvania

Câştigătorii celei de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au fost desemnaţi, sâmbătă, 8 iunie, în prezenţa a numeroşi invitaţi din lumea cinematografiei  internaţionale şi oficialităţi locale, la Teatrul Naţional.

Trofeul „Transilvania”, în valoare de 15.000 de euro, a fost câştigat de filmul „Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus ” (r. Anand Ghandi, India). Aceeaşi peliculă a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună imagine”, în valoare de 3.500 de euro, ce constă  din servicii de post-producţie  digitală, oferit de Cinelabs.

Premiul pentru „Cea mai buna regie”, în valoare de 1.500 euro, oferit de BCR, i-a revenit filmului „Ceasul rău, pisica neagră” (r. Rikiya Imaizumi, Japonia). Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 euro, a fost acordat filmului Ploaie de Vacanţă (r. Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero – Uruguay).

Premiul pentru „Cea mai buna interpretare”, oferit de Vitrina Advertising, în valoare de 1.000 euro, a fost acordat peliculei „Nord-Vest/Nordwest” (r. Michael Noer, Danemarca). Premiul FIPRESCI, oferit de Federaţia Internaţionala a Criticilor de Film, a fost acordat filmului El limpiador (r. Adrian Saba, Peru).

Trofeul „Premiul publicului” a fost acordat filmului „Wadja” (r. Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania).

Momentul emoţionant al galei de decernare a premiilor a fost acordarea premiului de Excelenţă actriţei Luminiţa Gheorghiu, imaginea acestei ediţii de TIFF, fiind aplaudată la scenă deschisă. „M-au copleșit aplauzele voastre, m-a copleșit acest premiu. Excelență? Asta înseamnă că de mâine eu nu mai pot să greșesc, ceea ce este imposibil. De aceea, as vrea să-l împart cu toți cei cu care am lucrat”. Momentul emoționant a fost introdus de Cristina Flutur, actrița din filmul După dealuri, și de directorul artistic Mihai Chirilov.

Regizorii Jiří Menzel, Stephen Frears şi compozitorul Adrian Enescu au fost distinşi cu premiul pentru întreaga carieră.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria lungmetraj, în valoare de 5.000 euro, a fost câştigat de pelicula „Aici… adică acolo” (r. Laura Căpăţână Juller), iar pentru categoria scurtmetraj premiul a fost de 1.500 euro şi a fost câştigat de pelicula „O umbră de nor” (r. Radu Jude). O menţiune specială în categoria scurtmetraj pentru Zilele Filmului Românesc a fost acordată peliculelor ”Claudiu şi crapii” (r. Andrei Tănase) şi „Pastila Fericirii” (r. Cecilia Felmeri). Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Debut, în valoare de 1.000 euro, a fost acordat filmului „O lună în Thailanda” (r. Paul Negoescu).

Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre a fost „Moartea unei umbre/Death of a Shadow” (r. Tom van Avermaet, Belgia).

Alte distincţii

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC, a fost câştigat de filmul „Pentru Carlo” (r. Teona Galgoţiu, Marc Solomon, Eva Todică). Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, a fost câştigat de „Fragment Viu” (r. Banto Csaba, Iszlai Jozsef) şi „Casă dragă” (r. Abel Visky). Menţiune specială în cadrul Competiţiei Locale a fost oferită filmului „Clubul de bridge” (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneş)

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 dolari, din cadrul Concursului Naţional de Scenarii a fost câştigat de Toma Bogdan, cu scenariul „Reparaţia”.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 dolari, a fost câştigat de Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068”.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu documentar, în valoare de 2.000 dolari, a fost câştigat de Marius Iacob, cu scenariul „Desprea starea de bine”.

Trailerul filmului câştigător al acestei ediţii de TIFF

**

Sponsori: Mastercard, TNT, JTI, Electrogrup, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Nikon, Optical Disc Solutions, Jameson, Aqua Carpatica, Napoca, E-Boda, Microsoft, PMA Invest, GPV Romania

Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising

Cu sprijinul: Trend Communication

Co-producători: TVR, TVR Cluj

Susținut de: Intact Media Group

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: TV5Monde, Adevărul, Zile și Nopți, OK!, Dilema Veche, Digi24, Digi Film, Elle, Unica, Viva, Avantaje, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Ziare.com, Money.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, BeWhere, Decât o revistă, Filmreporter.ro, Modernism.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, PR Romania, Feeder.ro, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, amdoar18 ani.ro, getlokal.ro.

Parteneri media locali: Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Radio Cluj, Radio Paprika, Stiridecluj.ro, Filmtett, Transindex, Ziuadecj.ro, Clujlife.com, eClujeanul.ro, Cluj.com

Proiectul susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Vasile MANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.