Lecția lui Bolojan de a face lucrurile „faine ca la Oradea”. Administrația clujeană trebuie să ia notițe

Fostul primar al municipiului Oradea, liberalul Ilie Bolojan, a fost invitatul realizatorului TV Mihai Morar în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, în care a vorbit despre administrația locală și cum a ajuns localitatea pe care o conduce să fie un reper în România.

Actualul președinte al Consiliului Județean Bihor este singurul liberal care îl eclipsească pe edilul Clujului, Emil Boc, la capitolul realizări.

„Există forme grețoase de a face administrație și există forme decente. Mie mi se pare că o formă grețoasă este să faci o investiție din bani publici și să pui după aceea numele tău pe acea investiție, ca și cum ar fi din banii lui maicăta, ceea ce este total incorect și imoral.

Poți să faci campanie că nu e imoral, dar această campanie înseamnă să îți faci treaba pentru care ești ales și pentru că întotdeauna lucrurile bune se leagă de numele primarului în funcție. Ele vorbesc, nu el trebuie să vorbesc”, a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan, unul dintre cei mai apreciați edili din România.

În primul mandat am rezolvat problemele cetățenilor care deranjau

„Primarii care câștigă primul mandat vin după un vot negativ, nu este neapărat meritul lor, ci a fostelor administrații. Eu am câștigat primăria în 2008 pentru că din studiile și din sondajele de opinie pe care le-am făcut, orădenii identificau două probleme care îi deranjau, mizeria din oraș și faptul că primăria nu funcția bine, iar eu am avut un slogan ‘Curățenie în oraș, ordine la primărie’. Astea sunt niște lucruri care nu costă foarte mulți bani. Am atacat prima dată lucrurile care schimbă fața fără bani a comunității, a orașului, pentru că rezolvarea problemelor primare ale unui oraș necesită bani mulți. Sunt în general lucruri de durată și necesită forțe puternice ca să le ai în spate.

Am lucrat în tandem rezolvând atât probleme care îl deranjează pe cetățean, dar nu sunt greu de rezolvat, care înseamnă organizare, muncă și preluarea unor exemple de bună practică din Vest, asta am făcut și majoritatea proiectelor mele nu sunt niște invenții locale, sunt niște lucruri care s-au aplicat în altă parte, au dat rezultate și le-am aplicat violent și fără rezerve pentru că nu mai aveam timp de experimente să mai lămuresc pe cineva, să mai conving pe cineva că este bine din moment ce am văzut că dau rezultate în altă parte. Asta a fost o primă etapă a primului meu mandat și după aceea am lucrat la problemele majore, care într-adevăr să schimbe comunitatea.

Noi eram și suntem un oraș în linia a treia a României, Capitala țării noastre cu 45% din PIB-ul României e un alt oraș, e altă României. Apoi sunt orașele de peste 300.000 de locuitori, Clujul, Timișoara, Iașiul, cu universități și vechime foarte mare, cu aeroporturi internaționale, conectate cu multe rute, cu o masă critică de studenți, care au o economie care se mișcă, iar Oradea și celelalte orașe în jur de 200.000 de locuitori sunt în linia a treia”, a mai susținut Bolojan.

Liberalul orădean a povestit cum a fost înjurat la început de cetățeni și cum avea un val de nepopularitate pentru că a îndrăznit să realizeze anumite proiecte care au deranjat, dar au fost în interesul public.

„Iluzia că dacă ești ales și faci doar lucruri care dau bine vei fi reales din nou s-a dovedit reală, adică o iluzie. Pentru că nu există proiecte mari care să nu deranjeze, orice proiect mare pe care îl faci generează un deranj, obiectiv sau subiectiv. Dacă nu vrei să deranjezi pe nimeni nu vei face mare lucrui, iar la final o să ajungi să îi deranjez.

Eu nu am dorit să am mandate lungi, am venit pe această funcție pentru că la data respectivă din sondajele de opinie partidul al cărui membru eram nu avea un candidat mai bine plasat decât mine, nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung să fiu primar de Oradea nelocuind aici, a trebuit să mă mut cu trei luni înainte de alegeri, fizic, să îmi iau o proprietate în oraș ca să respect prevederile legale, iar eu am avut ideea: bun, m-ați votat, asta înseamnă că trebuie să fac ceea ce trebuie, nu ce dă bine. Și pentru asta am fost dispus să plătesc un preț, inclusiv înjurăturile pe care le ai, inclusiv căderea cotei de popularitate, dar mi-am asumat această chestiune.

Lumea îmi spunea primarul-amendă, primarul-pedeapsă, dictatorul, nenorocitul, vă dați seama că toate astea au un cost. Unii oameni erau deranjați în mod obiectiv pentru că în momentul când ai locuit într-un bloc, pe malul unei ape și tu nu ai un pod în proximitatea locuinței ai o liniște, e o zonă de promenadă, în momentul în care administrația a luat decizia de a face un pod la 20 de metri de blocul tău, vă dați seama că ai un deranj acolo și pe bună dreptate îi nemulțumește pe oameni.

Pe de altă parte sunt zeci de mii de oameni care tranzitează un pod, care câștigă cinci minute din viață pentru că nu stau la un alt pod situat la câțiva km distanță, în ambuteiaj, atunci când se duc la serviciu, iar într-un oraș mare întotdeauna trebuie să cântărești care este interesul public și care este deranjul zonal, iar eu întotdeauna am decis pentru interesul public, care s-a dovedit o decizie corectă, care a făcut ca după valul de nepopularitate orădenii văzând că se schimbă lucrurile, se realizează proiecte au acordat un vot în continuare”, a spus Bolojan.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos:

Comentariile la podcast-ul cu Ilie Bolojan au fost numai pozitive.

„Cred că acest podcast ar trebui rulat în fiecare instituție a statului, ca să învețe toți cei care ne „conduc” cum se face treabă…. Felicitări Mihai pt acest interviu de excepție”, a scris Georgiana Nitu.

„A fost o placere sa-l ascult pe domnul Bolojan, cred ca daca mai dura interviul inca 2 ore nu m-as fi plictisit. Cred in continuare ca nerealizarile din România au venit pe un fond al nepotismului, al pilelor si relațiilor in administrații, si nu numai, al numirilor politice in tot ce tine aparat de stat. S-au numit persoane nepotrivite( sa nu le spun incompetenți) pe funcții cheie, fapt ce a dus la haosul existent”, a scris Matei.

„Dl Bolojan nu se poate clona? Avem nevoie de unul la Vaslui .URGENT”, a scris Alina Stratulat.

„Cand Ilie Bolojan isi facea putina campanie electorala, nu discutăm de mici, bere, galeti, prostii, oricum in zona această de tara nu se procedează in felul asta de vreo 10 ani, a împărțit niște pliante, a stat de vorba cu oamenii, va jur daca venea premierul sau chiar președintele oamenii nu erau atât de încântați! Omul asta a ajutat Oradea prin proiectele lui, a adus investitori, infrastructura, a dezvoltat turismul, calitatea vieții si a serviciilor si cand s-a aflat că dorește sa devina Președintele CJ a fost un mare BUM! Bolo it’s the best!Este din toamna președintele CJ si are deja o grămadă de lucruri implementate,una buna pe care chiar ieri am citit-o este despre instalarea a peste 22 de comune cu gaze naturale pe fonduri europene,nu vorbesc ca de o luna de zile muncitori curata șanțurile cu utilaje și asistați social curata mizeriile!”, a scris Raul.

„In primul rand tin sa iti multumesc tie si invitatului tau, un podcast de WOW, iar ca drept raspuns pt intrebarea finala, tin sa scot in evidenta modelul empatic si educativ de care Domnul Bolojan da dovada, model ce cred ca ar merita introdus ca materie in sistemul educativ atat institutional cat si familiar”, a scris Andrei.

„Am fi inaintea Germaniei cu asemenea om la conducerea tarii!”, a scris Iosif Alexandru.

„Ce mare diferență față de alți politicieni. Ceilalți vorbesc 90% din timp fara să spună nimic. Doar politica și filosofări. Bolojon doar lucruri concrete. Ce ușor e când ai realizări…”, a scris Nelutu Farcas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.