Moții i-au comemorat astăzi pe martirii neamului românesc, Horea, Cloșca și Crișan, la Cluj-Napoca. Boc: „A fi patriot trebuie să fie o mândrie”

Administrația locală și moții din Transilvania s-au adunat duminică, 28 februarie, la comemorarea martirilor neamului românesc, Horea, Cloșca și Crișan la monumentul dedicat acestora din fața hotelului clujean Grand Hotel Napoca.

„Fără Horea, Cloșca și Crișan nu am fi avut Avram Iancu, Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandiștilor sau Marea Unire de la 1918! Glorie eternă eroilor neamului românesc!”.

Mesajul naționalist al edilului Clujului, Emil Boc, la comemorarea lui Horea, Cloșca și Crișan, în cadrul evenimentului de astăzi organizat de Asociația Cultural Patriotică „Avram Iancu”.

„Românii și-au apărat mai mult identitatea, limba, credința ortodoxă decât viața. Așa spunea un mare cărturat italian, Antonio Bonifini pe la 1490. Și într-adevăr nu puțini sunt aceia care apreciază că existența în decursul veacurilor a poporului român este un miracol. Eu spun că e un miracol doar pentru cei care nu ne cunosc, pentru cei care știm ce a însemnat și ce înseamnă poporul român, nu este un miracol, este o realitate.

După simbioza daco-romană și nașterea poporului român, pentru noi în Transilvania au urmat vremuri grele. Am fost întotdeauna la cumpăna intereselor marilor imperii, prima dată a fost suzeranitatea maghiară până în 1541 după înfrângerea maghiarilor de la Mohacs de către imperiul Otoman. După aceea a urmat suzeranitatea otomană, de la 1541 până la 1699, când am avut de a face cu suzeranitatea imperiului habsburgic și a durat până în 1867 când a venit coalismul austro-ungar. După care a venit marea Unire de la 1918. Se pune întrebarea, cum am reușit în decursul atâtor veacuri, cu atâtea puteri străine, care ne-au asuprit și cu care am fost ba în conflict ba într-o relație de diplomație să ne păstrăm limba, tradiția, identitatea și credința ortodoxă.

Am putut și am reușit pentru că am avut oameni ca Horea, Cloșca și Crișan. Am reușit pentru că de la 1437, de la Răscoala de la Bobâlna, am avut pe Mihai Viteazul în 1600, am avut pe Horea, Cloșca și Crișan, fără de care nu am fi avut nici Avram Iancu, nici Revoluția de la 1848, nici Mișcarea Memorandiștilor și nici ce a însemnat actul Marii Uniri de la 1918.

Românii și-au dat seama încet dar sigur că libertatea lor nu vine nici de sub dominație străină și nici cu străinii, vine doar cu propriul lor popor român. Pentru asta trebuie să îi prețuim pe cei care astăzi ne-au făcut viața noastră să fie demnă, liberă, să trăim într-o țară românească unită, chiar dacă nu întregită așa cum a fost în 1918, dar niciodată nu e prea târziu de a avea visul tuturor românilor din nou în aceeași granițe. Trebuie doar să muncim temeinic în fiecare zi și istoria din nou își va întoarce fața spre noi.

Această comemorare este un moment de a ne mândri cu ceea ce suntem ca români. Mulți au spus după 1918 poporul ăla n-ar fi în stare să conducă, cei din Transilvania niciodată nu vor reuși să fie demni în Europa și iată cu oameni ca și Iuliu Hațieganu, Sextil Pușcariu și mulți alții care au venit de peste munți, Onisifor Ghibu am reușit și am demonstrat că putem fi o națiune demnă alături de celelalte din Uniunea Europeană. A fi patriot trebuie să fie o mândrie. A fi patriot și a fi european nu sunt în contradicție, așa cum bavarezul e neamț și european, așa și noi să fim mândri că suntem transilvăneni, români și europeni”, a spus Emil Boc.

One thought on “Moții i-au comemorat astăzi pe martirii neamului românesc, Horea, Cloșca și Crișan, la Cluj-Napoca. Boc: „A fi patriot trebuie să fie o mândrie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.