„Legături Europene realizate prin Cinematografie și Dans”

Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană demarează proiectul „Legături Europene realizate prin Cinematografie și Dans”, prin care 3 operatori culturali internaționali își vor uni eforturile organizatorice pentru promovarea artiştilor, a filmului de comedie european, a dansului contemporan european şi specializarea resursei umane în domeniul managementului cultural.

Creşterea nivelului de conştientizare a diversităţii culturale europene în România, realizată într-un parteneriat Româno – Islandez, va fi obiectivul comun al Festivalului Internaţional de Film Reykjavik, Centrului Cultural Edinborg și al Fundației Europene Pentru Cultură Urbană.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni (decembrie 2014 – martie 2016), iar bugetul acestuia se ridică la 1.007.606,91 RON, din care 148.666,91 RON contribuție proprie. Astfel, finanțarea prin mecanismul SEE este de 858.940 RON.

Proiectul „Legături Europene realizate prin Cinematografie şi Dans” a fost inițiat după identificarea unor nevoi specifice în zona culturală locală și națională, precum: nevoia de cunoaştere a artei cinematografice de tipul filmului de comedie şi a artei dansului contemporan ca instrumente de exprimare a diversităţii culturale europene şi de la nevoia de specializare a resursei umane pentru promovarea proiectelor culturale. Aceste nevoi au fost identificate pornind de la faptul că la nivelul publicului larg din România cele două tipuri de artă sunt insuficient cunoscute.

De asemenea, tinerii profesionişti cu aptitudini manageriale nu aleg să activeze în domeniul cultural, apărând astfel o carenţă a specialiştilor pentru promovarea proiectelor interculturale.

Pe scurt, prin acest proiect se dorește atingerea următoarelor obiective:

– Creşterea gradului de cunoaştere a culturii şi diversităţii cinematografice europene în România prin realizarea unei secțiuni dedicate filmului european în cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, în octombrie 2015.

– Creşterea gradului de cunoaştere a culturii şi diversităţii europene în România printr-o secțiune de dans contemporan european în cadrul Festivalului Internațional de Dans Contemporan STEPS.

– Dezvoltarea competenţelor de management cultural pentru 10 tineri profesionişti prin participarea activă la organizarea a 4 evenimente culturale în anul 2015 alături de mentori din România şi Islanda.

– Creşterea vizibilităţii artiştilor prin sprijinirea mobilităţii în România pentru minim 30 de profesionişti şi care activează în domeniul dansului contemporan european în luna iunie 2015 şi pentru minim 30 de profesionişti care activează în domeniul filmului de comedie european în luna octombrie 2015

Printre activitățile pe care le vom derula pe parcursul celor 16 luni de proiect se numără: stabilirea echipei de management de proiect și rolurile fiecărui membru, activități de informare și publicitate, dezvoltarea competenţelor în management cultural pentru tineri profesionişti, realizarea secţiunii dedicate dansului contemporan european în cadrul Festivalului Internațional de Dans Contemporan STEPS din anul 2015, realizarea secţiunii dedicate filmului de comedie european în cadrul festivalului Comedy Cluj din anul 2015 și auditarea proiectului.

Programul de mentorat îl vom lansa la începutul anului viitor. În primă fază se vor stabili mentorii, criteriile de selecție a celor 10 tineri care vor beneficia de programul de mentorat iar mai apoi selectia efectivă a acestora. Se vor selecta 10 participanţii la programul de aprofundare a competenţelor în management cultural în baza criteriilor de selecţie stabilite anterior. Informaţiile cu privire la perioada în care se va desfăşura selecţie şi criteriile stabilite vor fi diseminate prin intermediul website-ului dedicat proiectului și www.comedycluj.ro, iar selectarea se va realiza într-un mod transparent, având în vedere ca tinerii selectaţi să deservească cât mai bine scopului programului. Grupul va avea următoarea componenţă: 6 tineri din România, incluzând şi reprezentanţi ai minorităţilor şi 4 tineri din Islanda.

Printre rezultatele imediate preconizate menționăm:

– Creșterea mobilității la nivel internațional pentru artiști și operele lor prin cele două secțiuni dedicate dansului și filmului european. Minim 5 producţii de dans contemporan european vor fi promovate in România în cadrul Festivalului STEPS și minim 60 de producții cinematografice europene vor fi incluse în secțiunea specială dedicată filmului european din cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.

Mai mult, 30 de artiști și 30 de personalități din industria filmului vor participa la cele două festivaluri cu scopul de a se promova internațional.

– Un public spectator de minim 2000 de persoane la Festivalul STEPS și minim 5000 de persoane la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, la secțiunile europene.

Pe termen lung proiectul va continua menținerea parteneriatului internaţional încheiat şi caracterul inovativ al activităţii de dezvoltare a competenţelor în management cultural pentru cei 10 tineri profesionişti.

Pe termen scurt şi mediu proiectul beneficiază de elemente care îi asigură o vizibilitate crescută care contribuie la maximizarea impactului acestuia. Organizarea activităţilor principale ale proiectului se desfăşoară în Cluj-Napoca în anul 2015, an în care oraşul a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. Cu această ocazie oraşul va fi mai intens vizitat decât de obicei şi activităţile culturale, artistice, recreative sau care implică tineret vor fi intens mediatizate. Includerea secţiunilor dedicate filmului de comedie european şi a dansului contemporan european în cadrul unor festivaluri existente, va constitui de asemenea un plus de vizibilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.