Legenda Phoenix merge mai departe

Cu o carieră muzicală prolifică de 55 ani, una dintre cele mai iubite trupe de rock din România, Transsylvania Phoenix, a susţinut două concerte la Cluj-Napoca, ambele cu sala plină, unul marţi seara, 13 februarie, la Casa de Cultură a Studenţilor, iar celălalt miercuri seara, în sala „Liviu Rebreanu” de la Casa Radio Cluj.

Fără Mircea Baniciu sau Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, dar cu legendarul chitarist Nicolae Covaci parcă renăscut, Phoenix îşi continuă povestea începută în anul 1962 şi ţine sus steagul într-o nouă formulă, una tânără şi promiţătoare, din care fac parte solistul Costin Adam – voce, Flavius Hosu – baterie, Cristi Gram – chitara, voce / Vlady Săteanu – chitara bass, voce, Lavinia Săteanu – vioară şi Dzidek Marcinkiewicz (Polonia) – clape, voce. Ei sunt cei care menţin vie flacăra Phoenix-ului, alături de veteranul Nicu Covaci, iar în această nouă formulă au cântat pentru prima dată la Cluj-Napoca, în faţa a două săli pline, semn că Phoenix a rămas încă în amintirile a multor generaţii de români.

De remarcat este tânărul baterist în vârstă de 17 ani, Flavius Hosu, decoperit de Covaci de la vârsta de 14 ani şi care a rămas alături de Phoenix până astăzi.

Concertul de marţi seara a început la ora 19:00, iar circa 800 de fani ai trupei au umplut bătrâna Casă de Cultură a Studenţilor, rockeri din garda veche crescuţi cu Phoenix în suflet, dar şi tineri din noua generaţie veniţi să simtă vibraţia unui concert pe cinste susţinut de o trupă de referinţă a rock-ului românesc.

Phoenix a revenit pe scena muzicală românească un proiect muzical inedit: o sinteză între ciclul Anotimpurilor prezente pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” și Rapsodia 1, emblematică pentru George Enescu.

Prima parte a concertului de la Casa de Cultură a Studenţilor a fost dedicată celor mai importante hituri interpretate pe acordurile Rapsodiei lui George Enescu.

Proiect de înaltă ținută culturală însă fără pretenții exclusiviste, „Sinteza” își propune a fi un concert caracterizat prin accesibilitate, cu toată-i mirifica metaforie, prin viziune și profesionalism, un concert în care acordurile rock și ethno-rock care au transformat formația Phoenix în unicat vor purta permanentul mesaj – unul de chemare spre rădăcini culturale astăzi lipsite de atenție.

În cea de-a doua parte, Phoenix a interpretat cele mai importante hituri din istoria trupei, precum „Fată verde”, „Mugur de fluier, „Strunga”, „În umbra marelui Urs”, „Negru Vodă” şi „Fie să renască”, extrem de bine primite şi gustate de publicul clujean, care au cântat la unison.

La final, în holul Casei de Cultură a Studenţilor, Nicu Covaci şi restul trupei au acordat sute de autografe şi şi-au făcut poze cu fanii.

VIDEO

Miercuri seara, Casa Radio din Grigorescu a fost luată cu asalt de fanii care nu au apucat să ajungă cu o zi înainte la concertul din Casa de Cultură a Studenţilor, iar trupa nu i-a dezamăgit, oferindu-le un recital pe cinste, din care nu au lipsit hiturile clasice precum „Hey, tramvai” „Fată verde”, „Nunta” sau „Mugur de fluier”.

La final, Nicu Covaci a făcut poze cu spectatorii şi a acordat autografe, alături de ceilalţi membri ai trupei.

În foaierul Casei Radio a fot prezentată, în premieră, şi o expoziţie inedită cu fotografii nepublicate din istoria trupei, extrase din arhiva personală a liderului Nicu Covaci, iar expoziţia a fost urmată de un concert Unplugged.

Iată câteva fotografii:

VIDEO – Radio Cluj

Phoenix nu moare! Legenda continuă!

3 thoughts on “Legenda Phoenix merge mai departe

  1. Recitalul trupei va continua cu hituri precum „Caruso” (Lucio Dalla), „Copacul” (Aurelian Andreescu) şi „Nunta” (Phoenix). „Este o deosebită onoare să fim prezenţi pe scena Eurovision, scenă unde au cântat și s-au consacrat nenumărați artiști. O surpriză foarte plăcută a fost de asemenea și colaborarea cu Katia Cărbune, o fetiță deosebit de talentată, alături de care este o plăcere să lucrăm”, au declarat membrii trupei înainte de primele repetiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.