Lipsa finantarii pune in stand-by festivalul de magie planuit de Cristian Gog la Cluj-Napoca

Castigatorul celui de-al doilea sezon al show-ului „Romanii au talent”, Cristian Gog, vrea sa aduca magia pe strazile orasului la inceputul anului viitor, intr-un festival inedit care va acapara tot centrul Clujului.

cristian gog

„Probabil că ştiţi deja de unul dintre cele mai importante proiecte pe care vreau să le materializez, atât pentru toţi iubitorii de magie din ţară, cât şi pentru cei de „acasă”, din oraşul care m-a adoptat. Dacă nu ştiţi despre MagicFest vă voi povesti în câteva cuvinte cum ar fi trebuit, în acest an, să aducă bucurie pe străzile unuia dintre cele mai frumoase oraşe din România”, scrie Cristian Gog pe blogul sau.

Ce este Magic Fest?

Un festival de magie, unic in Romania, care va aduce la Cluj-Napoca peste 25 de magicieni si iluzionisti din Romania si strainatate si peste 30 de spectacole indoor si pe strazile orasului, timp de 3-4 zile cat va avea durata festivalului in primii ani.

Pe străzi – street magic – magicieni, clowni, oameni pe picioroange, jongleori, pe străzile şi în pieţele Clujului, care să ofere momente de magie pentru orice trecător care doreşte să uite pentru o clipă de griji şi care îşi doreşte o doză sănătoasă de relaxare, bucurie şi mister

În cluburi – seara, în cel puţin 10 cluburi din Cluj-Napoca, vom acapara scenele şi mesele oferind spectacole de magie, special create pentru astfel de locaţii
Spectacole în aer liber – numere de amploare (evadări si iluzii mari) în Piaţa Unirii

În săli de spectacol – atât seara (pentru toţi clujenii), cât şi sâmbată şi duminică dimineaţa (pentru copii, în special) se vor organiza spectacole de iluzionism şi magie, din nou, pentru a intra în spiritul unei arte artistice teatrale care este menită (ca orice spectacol) să încânte, să ne aducă aminte de incredibilul simplu din mintea noastră de copii eterni.

Gala Show la Teatrul National – un spectacol de gală cu cei mai renumiţi artişti ai domeniului şi prestaţii din toate ramurile iluzionismului care să taie respiraţia celor prezenţi.

Prima editie Magic Fest la Cluj-Napoca ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul lunii octombrie 2013, dar lipsa finantarii pune proiectul in stand-by, cel putin pana anul viitor. Bugetul necesar estimat de mentalistul clujean pentru organizarea acestui festival care ar pune Clujul pe harta iluzionismului si magiei internationale este de 120.000 de euro, dar cele peste 250 de companii contactate au refuzat implicarea si sponsorizarea acestui proiect din lipsa banilor.

Primaria Cluj-Napoca a acordat 7.000 de euro pentru Magic Fest, de cinci ori mai putin cat a fost onorariul cantaretei Loreen pentru un concert de doua ore la Zilele Clujului

„Ca bani, bugetul nostru iniţial (ce cuprindea artişti speciali, premiaţi şi renumiţi din industrie) era de 120.000 de euro. E mult, ştiu, dar logistica necesară, onorariile, oamenii implicaţi justifică chiar şi acum o astfel de investiţie într-un eveniment ce ar putea foarte uşor completa oraşul gazdă al TIFF-ului, al Comedy Cluj sau al oricărui alt eveniment pe care, cred eu, Cluj-Napoca îl merită.

Dupa consultări cu cei din Primăria Cluj-Napoca, cei pe care ni-i doream şi ni-i dorim ca parteneri principali, am gândit o primă ediţie mai modestă din toate punctele de vedere, care se încadra într-un buget de 70.000 de euro, din care banii mei proprii ar fi fost 25%.

Cu toate acestea, Primăria Cluj-Napoca ne-a acordat 7.000 de euro.
E foarte bine. Am fi foarte mulţumiţi de această sumă alocată de Primăria oraşului care beneficiază de un astfel de eveniment, dacă am fi reuşit să facem rost de restul banilor din altă parte – de la sponsori, de altundeva. Nu am reuşit!  Marea majoritate din cele peste 250 de companii pe care le-am contactat ne-au refuzat, deşi, fără lipsă de modestie, ca şi garant al calităţii acestui eveniment au avut încredere în MagicFest. Nu au avut însă bani.

Sunt de acord că vremurile sunt complicate d.p.d.v. financiar pentru toate Primăriile din România. Şi totuşi, nu pot să nu remarc artiştii muzicali care primesc zeci de mii de euro pentru câteva minute de prestaţie in cadrul unor evenimente publice, e drept artişti mult mai faimoşi decât mine. Dacă un MagicFest care poate bucura peste 15.000 de clujeni (estimare pesimistă) nu este considerat important, atunci sunt de acord cu alte investiţii.

Sunt de acord că Primăria nu poate suporta mai mult de 50% din investiţie. Perfect. Din păcate, cei 10% alocaţi în urma proiectului depus nu fac din Primăria Cluj-Napoca un partener de bază într-un eveniment. MagicFest are nevoie de parteneri puternici, tocmai pentru că, prin transparenţa costurilor, nimeni nu câştigă, nimeni nu se îmbogăţeşte”, scrie Cristian Gog.

Cristian Gog spera ca la inceputul anului viitor sa-si vada visul cu ochii, iar Magic Fest sa prinda viata in centrul Clujului.

„Suntem nevoiţi să amânăm şi să sperăm că sfârşitul anului ne va aduce locul cuvenit atat în bugetele de sponsorizare ale companiilor, cât şi in cele ale Primăriei. Nu am cum să pun presiune în nicio parte, nu pot să trag pe nimeni de urechi pentru că sunt convins că e vina mea, ca organizator, că nu am făcut rost de toţi banii necesari.

Probabil nu trebuia să îmi aleg ca vis de îndeplinit un eveniment complex care e de `nşpe` ori mai greu de organizat decât o expoziţie de grafică sau fotografie, din cauza numarului mare şi tipului de artişti implicaţi.

Îmi pare foarte rău că MagicFest se amână, dar vă promit că voi încerca din toate puterile ca el să devină realitate în 2014″, incheie mentalistul clujean”, incheie mentalistul clujean.

Vasile Manu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.