Tulpina Omicron a noului coronavirus va deveni dominantă în România în următoarele două săptămâni, spune medicul Radu Țincu. Vom avea transmitere comunitară iar varianta optimistă a valului 5 – cu mulți infectați, dar puțini pacienți în spitale și puține decese – riscă să nu se producă și în România, atrage atenția specialistul ATI.
„Trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, a avertizat medicul Radu Țincu într-o intervenție la Digi24.
„Sunt în continuare oameni care nu știu foarte multe nici măcar despre SARS-CoV-2, cu atât mai puțin despre vaccinul împotriva acestei boli”, a menționat medicul, care consideră necesară schimbarea strategiei de comunicare în campania de vaccinare.
„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România și a fost un preț enorm pe care l-am plătit tocmai pentru că nu ne-am vaccinat așa cum au făcut toate celelalte țări. Am avut cea mai ridicată rată de mortalitate din UE și acest lucru este determinat și cauzat doar de lipsa de vaccinare. Valul cinci, dacă într-adevăr va fi reproductibilă această scădere a agresivității virusului, cu apariția unor forme ușoare, cel mai probabil nu va mai determina un număr atât de mare de oameni care-și pierd viața, însă din nou revine această dorință a noastră (a medicilor – n.r.), de a încerca să previi îmbolnăvirea prin vaccinare decât să vezi dacă vei face o formă ușoară de boală sau nu. Este un joc mult prea periculos, de multe ori plătit cu prețul vieții sau prin unele complicații, long term COVID, care afectează calitatea vieții”, a subliniat Radu Țincu.
„Este păcat să ne jucăm atât de periculos, în contextul în care avem la dispoiziție un vaccin. Și trebuie să le mai spunem oamenilor ceva în legătură cu Omicron: studiile ne spun că după 10-12 săptămâni fie de la vaccinare, fie de la trecerea prin boală, nivelul de protecție al anticorpilor scade, de aceea, responsabilitatea individuală de a respecta unele măsuri sanitare este un element extrem de important și în anul 2022„, a punctat Radu Țincu.