Mediul de afaceri românesc duce ţara noastră pe locul 72 într-un raport al Băncii Mondiale!

România se află pe poziţia 72, din 185 de ţări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri „Doing Business 2013” al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediţia precedentă coborâse şapte locuri.

Pentru intervalul iulie 2011 – iunie 2012 a fost analizat în raportul instituţiei internaţionale accesul la credit în Romania, care a devenit mai uşor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanţii.

De asemenea, înfiinţarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obţinerea cazierului fiscal de la agenţia de administraţie fiscală, se arata în raport.

În ceea ce priveşte cât de uşor este să faci afaceri în statele analizate, Banca Mondială analizează zece indicatori generali. România are poziţii internaţionale mai slabe ca anul trecut la înfiinţarea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţii, accesul la credite, protecţia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale şi reglementarea insolvenţelor, în timp ce clasarea în privinţa plăţii taxelor s-a îmbunătăţit, iar cea referitoare la comerţul internaţional s-a menţinut.

România stă bine la capitolul acces la creditem ocupă locul 12 din 185 de ţări, dar a fost devansată la acest capitol de patru state faţă de precedentul raport.

Înfiinţarea unei firme duce România pe locul 68, faţă de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numarul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul inceperii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.

Obtinerea permiselor de construcţii clasează România pe 129 la nivel global, comparativ cu 123 în anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obţinerea unui permis de construcţie, faţă de 16 în urmă cu un an, însă durata s-a menţinut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.

Singapore conduce detaşat clasamentul Doing Business pentru al şaptelea an consecutiv. In top 10 se situeaza si Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia si Australia.

În Europa Centrală şi de Est, cel mai bine este clasata Estonia (21), urmata de Macedonia (23), Letonia (25), Lituania (27), Slovenia (35), Slovacia (46), Ungaria (54), Polonia (55), Belarus (58), Cehia (65), Bulgaria (66), Turcia (71), Romania (72), Grecia (78), Moldova (83), Croatia (84), Albania (85), Serbia (86) si Ucraina (137).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.