Moment istoric la Cluj – 50.000 de voci au cerut DEMISIA Guvernului Grindeanu duminică seara, în a șasea zi de proteste – FOTO/VIDEO

Orașul Cluj-Napoca a stabilit un record absolut vineri seara, 5 februarie 2017. 50.000 de clujeni au ocupat centrul orașului în cea de-a șasea zi de proteste împotriva Guvernului Grindeanu, cerându-i demisia după încercarea de a trece ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale, ordonanță abrogată în ultim moment la presiunea societății civile.

Clujul a fost vineri seara al doilea oraș din România după numărul de manifestanți după București, unde au ieșit 200.000 de oameni în fața clădirii Guvernului.

Oamenii au început să vină la protest de la 18:00 în locul tradițional, Piața Unirii, iar în jurul orei 20:00 au pornit într-un marș organizat și pașnic pe Bulevardul Eroilor – Prefectură – B-dul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului – str. Petru Maior – Piață „Lucian Blaga” – Str. Napoca și Piața Unirii. Traseul a fost unul mai scurt de această dată, nu s-a mai mers până în Mărăști sau Gheorgheni.

Manifestanții au venit dotați cu pancarte, fluiere, vuvuzele, portavoci și steaguri tricolore și au scandat lozinci anti-guvernamentale.

De asemenea, în Piața Unirii a fost montată o stație de amplicare și o mini-scenă, unde oamenii și-au spus nemulțumirile la microfon. A luat cuvântul și actorul clujean Bogdan „Bob” Rădulescu, cel care a și întreținut atmosfera cu glume și a dat tonul la scandări.

Doi studenți clujeni au cântat la microfon imnul României, moment în care protestatarii și-au aprins lanternele și ecranele telefoanelor mobile pentru a face lumină.

După 27 ani de la Revoluția din ’89, celebrul imn al golanilor s-a auzit, din nou, în piață.

Un bărbat a urcat pe scenă și a anunțat solicitările poporului pentru clasa politică

„Data viitoare, mergeți la votare” – a fost mesajul clujenilor pentru cei care nu și-au exprimat votul în 11 decembrie.

Între manifestanți s-a aflat și un cetățean olandez, stabilit de mai mulți ani la Cluj-Napoca, care a purcat steagul Olandei și a declarat că susține acest protest.

Alte opinii exprimate de clujeni

„București, nu uita, Clujul e de partea ta” – a fost o altă scandare preferată a clujenilor

Numărul celor care au protestat împotriva guvernului în toată țara a fost de 600.000, la București fiind 200.000, la Timișoara – 40.000, la Sibiu – 40.000, la Iași – 30.000 și alte câteva zeci de mii în toate orașele, dar și din Diasporă. Românii din Paris, Londra sau Roma au protestat împotriva actualului Executiv condus de Sorin Grindeanu. 

„Strada” a decis că protestele vor continua și în zilele următoare până la demisia Guvernului și anularea ordonanțelor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.