Moment istoric pentru tenisul românesc – România, calificată după 46 ani în semifinalele Fed Cup în urma victoriei cu Cehia: 3-2!

Echipa de Fed Cup a României a scris istorie la Ostrava pentru tenisul românesc, învingând reprezentativa Cehiei cu scorul de 3-2 și calificându-se în semifinalele competiției, acolo unde urmează să întâlnească Franța.

Perechea Irina Begu / Monica Niculescu a fost cea care a adus calificarea României după 46 ani în penultimul act al competiției, la capătul unui meci decisiv epuizant care a durat aproape trei ore câștigat împotriva perechii Katerina Siniakova / Barbora Krejcikova, scor de 6-7 (2), 6-4, 6-4.

Duminică, 10 februarie, în primul meci din ziua a doua a confruntării dintre Cehia și România, Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova cu scorul de 6-4, 5-7, 6-4, în al treilea meci al întâlnirii de Cupa Federaţiei dintre Cehia şi România, de la Ostrava.

Gazdele au restabilit egalitatea la 2-2, după ce a Katerina Siniakova s-a impus în duelul cu Mihaela Buzărnescu, scor 6-4 / 6-2.

Buzărnescu a început curajos meciul cu Siniakova şi a dus repede scorul la 3-0, după un break, în ghemul al doilea, şi după greşeli neforţate din partea adversarei. Apoi jucătoarea cehă a scos parcă de nicăieri şi pus pe teren o evoluţie entuziasmantă, cu serviciu foarte eficient, cu o defensivă impecabilă, ajungând la aproape fiecare minge şi returnând imparabil.

De partea cealaltă, românca s-a blocat brusc, a servit foarte slab, cu o proporţie mică a primului, a venit neinspirat la fileu şi a fost copleşită de eforul şi exuberanţa rivalei. Între 3-2 şi 3-4, 40-0, Buzărnescu nu a câştigat niciun punct. S-a trezit puţin atunci şi a ajuns la minge de break, dar Siniakova a reuşit să câştige al cincilea ghem la rând. Românca şi-a făcut apoi serviciul, a condus cu 30-0 pe serviciul adversarei, dar setul a ajuns în palmaresul sportivei din Cehia, cu 6-4, după 42 de minute.

Setul al doilea a curs pe coordonate mai clare în favoarea jucătoarei din Cehia, Buzărnescu negăsind soluţii în faţa dârzeniei şi concentrării maxime a rivalei. Siniakova a reuşit un break la 1-1, l-a dublat la 4-2, când românca a avut 40-15, dar a comis cinci duble greşeli, şi s-a impus cu 6-2, după o oră şi 26 de minute.

Meciul de dublu a fost unul extrem de echilibrat, fiind nevoie de un set decisiv pentru a fi stabilită învingătoarea.

Cu o tehnică perfectă la intercepţie, Monica Niculescu a fost un veritabil zid mobil în faţa fileului, iar Irina Begu a avut un joc foarte bun la retur, ambele au luptat magnific în meciul decisiv al întâlnirii, un „thriller” în care au întâlnit campioanele de anul trecut ale probelor de dublu feminin de la Roland Garros şi Wimbledon. Practic, româncele au învins cea mai bună pereche de dublu din lume.

Româncele au insistat pe Siniakova, jucătoare care disputase cu câteva ore înainte şi meciul de simplu, cu Mihaela Buzărnescu, şi au reuşit să o împingă la erori pe cea mai bună jucătoare de dublu a momentului. Deşi au pierdut primul set, româncele nu au fost mai prejos decât rivalele lor şi nu au renunţat niciun moment la luptă. Ele au evoluat din ce în ce mai bine, s-au completat extraordinar şi au răsturnat calculele hârtiei, care le făceau mari favorite pe adversare, reuşind un rezultat istoric.

Un şir de break/rebreak a animat setul I, de la scorul de 3-3, când toate cele patru jucătoare şi-au pierdut serviciul. Setul a ajuns în tie-break, câştigat clar, la 2, de perechea cehă, după 70 de minute de joc.

Româncele au început cu break setul secund, pe serviciul Barborei Krejcikova, pe care l-au apărat până la final, scor 6-4, după două ore de joc.

Decisivul a început tot cu un break al româncelor, de data aceasta pe serviciul Katerinei Siniakova. Însă Irina Begu nu şi-a făcut nici ea serviciul, iar sportivele cehe au egalat. Cum nici Kejcikova nu şi-a fructificat serviciul, iar Niculescu a făcut-o, româncele s-au distanţat la 3-1, apoi la 4-2, moment în care s-a petrecut revenirea jucătoarelor din Cehia. Acestea au egalat la 4, după un break înregistrat pe serviciul Monicăi Niculescu. Siniakova a fost veriga slabă în finalul meciului, astfel că româncele au reuşit un rebreak la zero, pe serviciul ei, şi Irina Begu a urmat să dirijeze ghemul victoriei, pe care româncele l-au obţinut şi au închis meciul, cu 6-4, după două ore şi 53 de minute, cea mai lungă partidă a întâlnirii.

Karolina Pliskova, locul 5 WTA, a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-1, 6-4, pe Mihaela Buzărnescu, locul 29 WTA, iar Simona Halep, locul 3 WTA, a trecut, cu scorul de 6-4, 6-0, de Katerina Siniakova, locul 44 WTA.

Cehia, deţinătoarea trofeului, triumfase de şase ori în FedCup în ultimii opt ani, câştigând 13 din ultimele 14 întâlniri, de zece ori la rând pe teren propriu, unde era neînvinsă din 2009.

În 1973, Virginia Ruzici, Mariana Simionescu şi Judith Gohn erau eliminate în semifinale Cupei Federaţiei de Africa de Sud, la un turneu cu 32 de echipe, desfăşurat la Bad Homburg, în RFG.

România va întâlni reprezentativa Franței în semifinalele Fed Cup în perioada 20-21 aprilie, tot în deplasare.

Credit foto © facebook.com/romaniafedcup/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.