Ziua Interacțiunii OM-ANIMAL, ediția a XVII-a, organizată în 28 februarie!

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, organizează joi, 28 februarie 2018, în intervalul orar 9:00-16:00, cea de-a XVII-a ediție a Zilei Interacţiunii Om-Animal (ZIOA). 

Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (str. Sindicatelor 7, între orele 9-12:00), precum și la Muzeul Zoologic & Vivariul UBB (str. Clinicilor 5-7, între orele 12:00-16:00).

ZIOA este un eveniment orientat spre comunitate al consorțiului UBB-USAMV CN (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară) în domeniul interacțiunii om-animal (cercetare și educație), având ca scop promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale (deținerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic, prevenția abandonului animalelor și dezvoltarea abilităților civice în relația cu oamenii și animalele).

ZIOA se organizează anual în două ediții, prima ediție marcând începerea cursului de Psihologie Animală în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (ediția de primăvară, de interior), iar a doua ediție se organizează în curtea USAMV CN în 1 iunie, marcând Ziua Internațională a Copiilor. ZIOA aduce împreună pe bază de voluntariat profesioniști și studenți din domeniile protecției animalelor și promovării interacțiunii responsabile om-animal (ex. agilitate, activități și terapie asistate de animale), atrăgând sute până la mii de participanți la fiecare ediție. Numărul de studenți voluntari care se implică în organizarea ZIOA variază între 50 și 150 pentru fiecare ediție.

Ediția ZIOA din februarie 2019 (ediția a 17-a) marchează, alături de alte evenimente, anul celebrării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, promovând valoarea educațională și orientarea spre comunitate ale Muzeului Zoologic și Vivariului UBB.

Astfel, ZIOA 17 este organizată în premieră în două secțiuni: (1) secțiunea de dimineață – prelegeri în domeniul psihologiei animale și cercetărilor din teren în medicină veterinară, urmată de (2) secțiunea de după-masă (orele 12:00-16:00) – activități educaționale de cunoaștere și promovare a interacțiunilor responsabile cu animalele și natura în spațiile Muzeului Zoologic și Vivariu (vizite ghidate în muzeu, ateliere de cunoaștere, atelier de inelare păsări), standuri informaționale ale ONG-urilor care promovează interacțiunea optimă om-animal și om-natură, precum și o serie de asociații studențești. Între orele 12:30-14:00 vor avea loc activități asistate de câini de terapie (jocuri, agilitate) în curtea din fața clădirii Muzeului de Zoologie.

Programul evenimentului ZIOA ediția 17 este următorul (intrarea este liberă):

Interval 9-12 (Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației):

  • 9-10:00 – Introducere în cursul de Psihologie Animală (Alina Rusu, UBB)
  • 10:00 – Prelegere interactivă “Tales from the field / On Human-Animal Interactions in Africa” (Andrei D. Mihalca & Gianluca D’Amico, USAMV CN)

Interval 12-16:00 (Open Educational Doors la Muzeul de Zoologie si Vivariul UBB)

  • Târgușoare de casă cu mărțisoare & standuri informaționale pentru promovarea interacțiunilor optime om-animal și om-natură (ONG-uri și asociații studențești)
  • Prezentare Muzeu si Vivariu, inclusiv interacțiune ghidată cu animalele din Vivariu (Colturi ale Cunoașterii); vizitele ghidate în Muzeul de Zoologie se vor desfășura în 4 ture: 12:15, 13:15, 14:15 și 15:15.
  • Ateliere de activități pentru copii (colorat, explorat elemente din natură), interacțiune cu pisica Tomi și prietenii săi, interacțiune cu câini-ghid.
  • Atelier inelare păsări: intervalul orar 12:30-15.
  • 12:30-14:00 (în funcție de condițiile meteo, în parcul din fața clădirii Muzeului de Zoologie) – Activități asistate de câini pentru copii și oameni mari (agilitate, mângăiat, jocuri) – Pet Joy Sports, Animal Society, dr. Norka.

Participanții ZIOA la ediția a 17-a sunt: Facultatea de Medicină Veterinară (USAMV CN), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (UBB), Facultatea de Biologie și Geologie (UBB), Vivariul UBB, Muzeul de Zoologie al UBB, Asociația Studenților Psihologi din România (Fabrica de Zâmbete), Organizația Studenților pentru Natură, asociații care promovează protecția animalelor și deținerea responsabilă a animalelor de companie: Pet Joy Sports Cluj-Napoca, Descoperă Natura, Transylvania Animal Care, Animal Society București, iCare, Nuca, Vegan în Cluj-Napoca, Societatea Ornitologică Română, Angel Dog Satu-Mare, Mâț Tomi & Co, Asociația Autism Transilvania, Școala Specială Transilvania Baciu, Paracord for Pets și studenți voluntari din cadrul celor două universități.

Notă: La ediția de interior a ZIOA rugăm participanții să nu își aducă propriile animale de companie. Acestea se pot aduce la ediția din 1 iunie a ZIOA, care se organizează în curtea USAMV CN.

Pentru mai multe detalii vă invităm să accesați pagina ZIOA aici: https://www.facebook.com/Ziua-Interactiunii-Om-Animal-Day-of-Human-Animal-Interactions-527797154073739/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.