Teatrul Naţional din Cluj i-a primit pe clujeni sâmbătă, 9 decembrie, la o nouă ediţie a „Nopţii Porţilor Deschise”, iar printre atracţiile serii care au generat cel mai mare interes au fost cursul de iniţiere în salsa susţinut de Mario Dance Atelier, concertul de colinde susţinut de Ioan Bocşa şi Ansamblul „Icoane”, recitalul la frunză şi muzicuţă al maestrului Nucu Pandrea, sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu actorii teatrului, respectiv show-ul de improvizaţie Just Push Play.
Cursul de iniţiere în salsa susţinut de Mario Dance Atelier şi Latin Beat a deschis NPD şi a fost un real succes, sute de clujeni de toate vârstele au urcat pe scenă pentru a învăţa puţin din tainele dansului şi mişcările pe ritmul muzicii.
Momentul „Despacito” pe scena Naţionalului clujean
Actorul clujean Dan Chiorean a fost amfitrionul acestei ediţii a Nopţii Porţilor Deschise.
În foaierul de la etajul II a avut loc un atelier de machiaj teatral susţinut de Camelia Curuţiu-Zoicaş, un atelier de pictură pe globuri pentru copii şi nu numai, susţinut de Ilinca şi Dora Baba, respectiv un atelier de bijuterii confecţionate din ciocolată şi marţipan susţinut de Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 2.
La etajul al III-lea, în foaier, a avut loc şi un recital de muzică şi poezie prezentat de persoane cu deficienţe de vedere şi lansarea cărţii „Împotriva uitării”, de Alexa Visarion.
VIDEO
De la ora 19:50 a avut loc pe scena mare o demonstraţie de dans susţinută de câţiva amatori care s-au înscris la atelierul coregrafei Andreea Gavriliu, urmat de o proiecţie de film cu şi despre spectatori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca.
Sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu artiştii Naţionalului clujean a fost una extrem de interactivă, actorii Diana Buluga, Andreea Gavriliu, Ioan Isaiu şi Dragoş Pop au fost asaltaţi de întrebări din partea publicului despre viaţa de actor, despre cariera lor şi pasiunea pentru actorie. „Eu una recunoscut căsunt genul care se prezintă înainte de spectacol cu cel puţin două ore. Bineînţeles, spectacolele pe care le-am avut eu în ultimii ani sunt fizice în mare parte, dar şi înainte când eram actriţă şi jucam în spectacole de teatru îmi făceam încălzirea fizică, pentru că îmi place ideea de a intra într-un spectacol simţindu-mi tot corpul activat, foarte încălzit, maleabil şi cumva să îmi activez toţi porii ca să pot răspunde la toţi stimulii din scenă. De exemplu nu sunt genul care să îi placă să stea la glume, bârfe sau la discuţii înainte de spectacol, îmi place să mă izolez un pic, muzica în căşti şi îmi place să am senzaţia că totul e pus la punct înainte de a intra pe scenă. Îmi place să fac pasul ştiind că totul e stabilit”, a susţinut actriţa Andreea Gavriliu.
În stilu-i caracteristic şi cu un umor debordant, actorul Dan Chiorean a răspuns cu un banc la întrebarea. „Nu ştiu, încă mai caut. M-a întrebat un poliţist când m-a tras pe dreapta şi i-am dat legitimaţia mea de la teatru, apoi m-a întrebat uitându-se la legitimaţie, funcţia actor şi m-a întrebat, <Actor, actor, asta am înţeles, dar cu ce te ocupi>”, a încheiat sesiunea Chiorean.
Clujenii care au avut curiozitatea să descopere un actor al Naţionalului clujean s-au putut înscrie la o întâlnire faţă în faţă cu şase dintre aceştia, Anca Hanu, Angelica Nicoară, Sânziana Tarţa, Ionuţ Caras, Cristian Grosu şi Radu Lărgeanu. Întâlnirile au avut loc în lojile sălii mari.
La ora 21:50 a urcat pe scenă Ioan Bocşa şi ansamblul de muzică tradiţională românească „Icoane”, care i-au colindat pe spectatori, iar la final publicul clujean i-a răsplătit cu un val de aplauze în picioare.
Sceneta „Familia Popescu”, de Cristian Popescu, a fost un recital de poezie susţinut de actorii TNC Alexandra Tarce, Narcisa Pintea, Cornel Raileanu, Dan Chiorean şi Radu Lărgeanu.
Tradiţia colindatului explicată de maestrul Ioan Bocşa
Participanţii au ţinut şi un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I.
Maestrul Nucu Pandrea a urcat pe scenă la ora 23:10 şi a susţinut un recital impresionant la frunză şi muzicuţă. Acesta şi-a început momentul cu interpretarea la frunză şi muzicuţă a Imnului Regal, în onoarea Regelui Mihai I.
Eugen Aloisiu „Nucu” Pandrea este considerat un adevărat fenomen al muzicii contemporane. Inițiat de către bunicul său în copilărie în tainele cântatului la frunză, artistul și-a perfecționat tehnica de-a lungul anilor: în prezent, interpretează cu măiestrie bucăți muzicale din genuri variate – de la cântece populare la lucrări clasice, piese rock și jazz. A concertat pe scene locale și internaționale, alături de artiști celebri precum Gheorghe Zamfir și Nightloosers.
Visul lui Nucu Pandrea este să creeze o şcoală de cântăreţi din frunză.
Ediţia din acest an Nopţii Porţilor Deschise la TNC a fost încheiată cu show-ul de improvizaţie Just Push Play, cu actorii Bogdan „Bob” Rădulescu, Dragoş Muscalu, Robert Pavicstis, Mateo Rotaru şi Vlad Pasencu (pian).
Just Push Play este o invitație… la spectacol. Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu și fără decor. Nimic prestabilit, totul… spontan. Orice sugestie venită din partea publicului se poate transforma într-o scenă de teatru, într-o poveste, într-un discurs sau, de ce nu, într-un cântec. Cuvintele cheie sunt: umor, interactivitate și improvizație, iar telecomanda este în mâna publicului. So… JUST PUSH PLAY!
În foaierul Teatrului Naţional a avut loc pe toată durata Nopţii Porţilor Deschise un Târg de Crăciun cu obiecte realizate de copii şi adulţii cu dizabilităţi prin Asociaţia Derzelas, Fundaţia Estuar, Asociaţia Handicope, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, alături de Floarea Ta, Friandise, Peyo, Ronna Art, Chiramo, Lionbox şi Bruiaj Arts.
De asemenea, Librăria Teatrului Naţional a pus la dispoziţie cărţi gratuite pentru participanţi, iar Fundaţia Estuar a organizat şi un eveniment caritabil pentru strângerea de fonduri pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală.