Noi masuri de austeritate adoptate de parlamentul din Grecia

proteste greciaParlamentul elen a adoptat, miercuri noaptea, măsurile de austeritate convenite de guvern cu „troica” creditorilor internaţionali, inclusiv prevederile care plasează „în rezervă” 25.000 de funcţionari publici, care pot fi concediaţi oricând.

Pachetul legislativ a trecut cu 153 de voturi pentru şi 140 împotrivă, a declarat la scurt timp după miezul nopţii vicepreşedintele parlamentului Christos Markogiannakis, la televiziunea de stat Vouli TV, potrivit Bloomberg.

Ministrul german la Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, soseşte joi dimineaţă la Atena pentru o vizită de o zi. Aprobarea noilor măsuri de austeritate reprezintă o victorie pentru premierul Antonis Samaras, care va obţine astfel următoarea tranşă din acordul de finanţare externă.

Votul din parlament a fost acompaniat de un protest paşnic în faţa clădirii legislativului, la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei. Grecia trece prin cel de-al şaselea an consecutiv de recesiune, iar şomajul a atins cota record de 27%.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta deblocarea tranşei către Grecia într-o teleconferinţă programată pentru 24 iulie, după ce au convenit săptămâna trecută să acorde 2,5 miliarde euro în luna iulie şi alte 500 milioane euro în octombrie. În plus, Grecia va recupera 2 miliarde euro din profiturile obţinute de băncile centrale pe obligaţiunile guvernamentale elene şi va primi o tranşă de 1,8 miliarde euro de la FMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.