O delegație agricolă a Consiliului Județean Cluj a efectuat o vizită în Korea

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, alături de o delegaţie agricolă formată din reprezentanţi ai AgroTransilvania Cluster, U.S.A.M.V. Cluj-Napoca şi ai Asociaţiei de cooperare economico-culturală româno-coreeană, au participat în cursul săptămânii trecute, la proiectul „Cooperare coreeano-română în domeniul tehnologiilor şi a resurselor agricole”.

delegatie agricola CJ Cluj in korea

Evenimentul, al cărui scop l-a reprezentat dezvoltarea şi consolidarea programului de cooperare privind tehnologia agricolă s-a desfăşurat în Regiunea Gyeongsangbuk-do, Republica Korea.

În cadrul acestei vizite tematice, Vákár István a avut întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor instituţii de cercetare din domeniul tehnologiilor agricole avansate din regiunea Gyeongsangbuk-do, focusate pe creşterea valorii adăugate agricole, dar şi pe inovaţii în tehnologii agricole.

„Am fost foarte impresionat de implicarea deosebită a coreenilor în promovarea şi dezvoltarea tehnologiilor agricole de ultimă generaţie, capabile să ducă sectorul agro-alimentar contemporan la un alt nivel. Aceştia au implementat, la nivel local, centre pentru dezvoltarea tehnologiilor agricole, al căror scop este acela de a interacţiona direct cu fermierii locali, în vederea transmiterii know-how-ului şi a noilor tehnologii pentru eficientizarea producţiei lor proprii. Sunt convins că judeţul Cluj are multe de învăţat de la aceşti strategi şi vizionari ai agriculturii moderne, iar prin intermediul acestei vizite, la care au participat cei mai de seamă reprezentanţi ai sectorului agricol clujean, vom reuşi să facem un transfer de bune-practici, prin promovarea de soluţii practice şi eficiente pentru dezvoltarea acestui sector în judeţul nostru. De altfel, trebuie amintit faptul că, prin intermediul Asociaţiei de cooperare economico-culturală româno-coreeană şi al U.S.A.M.V. Cluj-Napoca, am reuşit să aducem în Cluj una dintre culturile de leguminoase cele mai apreciate din Republica Korea – cartoful dulce, care, în momentul de faţă, este supus unor procese agro-tehnologice specifice de aclimatizare”
, a declarat Vákár István, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

De asemenea, Vákár István a participat, în cadrul Academiei de fermieri din Gyeongsangbuk, la un training intensiv în domeniul tehnologiilor agricole de ultimă generaţie, în urma absolvirii acestuia domnia sa primind un certificat.

Regiunea Gyeongsangbuk-do, situată în partea de sud-est a peninsulei coreene, este una preponderent agrară, cu o suprafaţă cultivată de 278 mii de hectare, din care aproape jumătate sunt câmpuri de orez, restul de teren fiind destinat celorlalte culturi agricole, precum mărul, pruna, strugurele, piersica, ardeiul iute, pepenele oriental, cartoful dulce, fasolea, etc. În ultimii ani, autorităţile locale provinciale, împreună cu institute de cercetare şi inovare în agricultură, au dezvoltat la nivel regional o serie de proiecte majore specifice precum: „Promovarea forţei de muncă calificate în agricultură” (s-a creat Academia de fermieri din Gyeongsangbuk), „Dezvoltarea tehnologiilor agricole cu o valoare adăugată mare”, „Întărirea parteneriatului public-privat în sectorul agricol” sau „Încurajarea agriculturii rurale pentru creşterea veniturilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.