Următoarele concerte din cadrul Toamnei Muzicale Clujene, ediția a 49-a, care începe astăzi!

După concertul de deschidere a festivalului, Toamna Muzicală Clujeană îşi continuă programul cu serate camerale.

Vă invităm vineri, 2 octombrie, de la ora 19, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (sala Studio), unde Silvia Sbârciu va susţine un recital de pian. Evenimentul face parte din secţiunea „Serate Camerale” a festivalului. În programul serii fac parte lucrări de Louis Couperin, Domenico Scarlatti, Ede Terényi, Dan Voiculescu, Johann Sebastian Bach, Serghei Prokofiev.

2 octombrie

Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, pianista Silvia Sbârciu și-a început formarea muzicală în orașul natal Cluj-Napoca (mai întâi la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, iar apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania) unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan.

Atât ca solistă, cât și ca partener cameral, pe cartea de vizită a pianistei se găsesc festivaluri importante, cum ar fi Festivalul „Toamna Muzicală Clujeană”, Festivalul „Mozart”, Festivalul de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”, Festivalul „Sigismund Toduţă” sau Festivalul 3iTTT (3. Internationale Trossinger TastenTage) de la Trossingen, Germania. A susţinut cursuri de măestrie atât la Festivalul 3iTTT, cât si la Academia de Muzică „Stanislaw Moniuszko” din Gdansk, Polonia, şi a făcut parte din juriul prestigiosului concurs international „Dinu Lipatti Young Musicians Competition” – Roma, Italia.

Al doilea recital din cadrul secţiunii „Serate Camerale” va avea loc luni, 5 octombrie, de la ora 19, în sala Colegiului Academic. Cvartetul Arcadia revine pe scena festivalului, de data aceasta alături de sporana Mihaela Maxim. Programul serii cuprinde următoarele lucrări: George Enescu – Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (aranjament Adrian Pop), Béla Bartók – Cvartetul nr. 4, Gustav Mahler – Rückert Lieder (aranjament Adrian Pop).

Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe băncile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de muzică de cameră a profesorului Nicuşor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan.
Preocupaţi de extinderea continuă a orizontului lor interpretativ, cei patru instrumentişti au participat la o serie de cursuri de măiestrie, atât în România, cât şi în străinătate, care le-au prilejuit contactul cu ansambluri renumite, precum Cvartetul Belcea, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Voces, Cvartetul Bartók şi Cvartetul Alban Berg. În urma unei susţinute colaborări, începute în anul 2008, Cvartetul Arcadia a devenit, în aprilie 2009, membru al ECMA (European Chamber Music Academy).

În septembrie 2009, au participat la primul lor concurs internaţional – „Gianni Bergamo” Classic Music Award (Lugano, Elveţia), unde au câştigat Premiul II (Premiul I nefiind acordat), după care a urmat prima ediţie a Internationales Kammermusikwettbewerb din Hamburg, unde succesul a fost deplin: Premiul I, Premiul Special „Johannes Brahms” şi Premiul Special „Felix Mendelssohn Bartholdy”. Recent, au câştigat Premiul I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, Premiul Fundaţiei Esterházy, Premiul „Beethoven” şi Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră de la Osaka, 2014.

Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Elena Andrieş Moldovan. În repetate rânduri, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de voci renumite, precum Cristian Hilz, Jan van Elsacker, Marie van den Sluis, Monika Mauch, Lucia Stănescu, Mariana Nicolesco sau Corneliu Murgu. Renumele ei s-a constituit treptat în perimetrul românesc, prin concursurile naţionale şi internaţionale la care a participat, unde Mihaela Maxim s-a situat, în mod constant, pe primele poziţii: cele două prestaţii artistice la Concursul Internaţional „Hariclea Darclée” de la Brăila i-au adus Premiul II în 2003, iar doi ani mai târziu, Marele Premiu. La acestea două, amintim şi premiile sale obţinute la concursurile naţionale: Premiul I la Concursul Românesc de Lied din Braşov, Premiul UNESCO la Concursul Naţional de Lied „Ionel Perlea” de la Slobozia, Premiul special „Sabin Drăgoi” la Concursul omonim, unde a câştigat şi Premiul special al Televiziunii Timişoara, Premiul special la Concursul Naţional „Magda Ianculescu”. Mihaela Maxim este membră în ansamblurile camerale Consort, Flauto Dolce, Transylvania şi Fior di Suono.

Bilete

În sala de concert se intră doar pe bază de bilet/invitaţie/legitimaţie de presă, cu loc! Locurile se obţin de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3 (la parter, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor), Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

ORAR:
Luni & Miercuri: 10,00 – 16,00 (în cazul concertului de deschidere, agenţia este deschisă până la ora 14:00)
Marti & Joi: 12,00 – 18,00            
Vineri: 10,00 – 14,00       

Atentie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Se pot achizitiona bilete si cu o ora înainte de începerea concertului, direct de la locatia acestuia, în limita locurilor disponibile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.