Cea mai mare grupare de forţe, fără precedent, a ocupat Golful Persic în aşteptarea unui posibil atac al Israelului la adresa programului nuclear al Iranului. Armada internaţională este formată din nave de luptă, portavioane, dragoare de mine şi submarine din 25 de ţări. Acestea se îndreaptă către strâmtoarea Ormuz în încercarea de a anticipa un război între Israel şi Iran.
Conform The Telegraph, gruparea de forţe a apărut ca urmare a convingerii liderilor occidenatali că Iranul, în încercarea de a se apăra şi de a răspunde atacurilor, va mina sau va forma o blocadă pe canalul naval. Adevărata problemă constă în faptul că prin acest canal trec, zilnic, aproximativ 18 milioane de barili de petrol, mai exact 35% din petrolul tranzacţionat pe mare la nivel mondial. Efectele, în cazul unei blocade, ar fi de-a dreptul catastrofale. Economiile, şi aşa destul de fragile, ale Marii Britanii, Europei, SUA sau Japoniei ar avea foarte mult de suferit în această situaţiei, deoarece acestea se bazează într-o foarte mare pe rezervele de petrol din Golful Persic.
Armada internaţională a început sâmbătă un antrenament ce va dura 12 zile, prin intermediul căruia se urmăreşte simularea distrugerii unei eventuale blocade a strâmtorii şi a manevrelor de contra-minare. Manevrele militare desfăşurate, la momentul de faţă, în Golful Persic sunt cele mai aple desfăşurate vreodată în această zonă. Conform unor surse din zona apărării, aceste manevre sunt necesare deoarece se presupune că în cazul războiului, strategia islamică va presupune, înaintea unui atac, interzicerea accesului pe canal. În principal vor fi vizate navele americane, transportatoarele comerciale şi vor fi minate puncte de frontieră maritime vitale din Golful Persic. De asemenea, şi armata iranină ar putea ataca navele britanice şi americane, folosind mini-sbmarine, bărci rapide de atac, mine sau instalaţii anti-rachetă aflate pe mal.
„Dacă se ajunge la război, va fi măcel. Victimele iraniene vor fi în numere uriaşe, însă vor putea să lovească grav şi SUA şi Marea Britanie. Garda Republicană Iraniană este versata în dotări de război inegale, şi va folosi asalturi pentru a scufunda sau a distruge nave. Este un conflict pe care nimeni nu îl vrea, însă retorica din partea Israelului este de neînduplecat”, a declarat o sursă pentru publicaţia americană The Telegraph.
Supoziţia unui război între Israel şi Iran a apărut în contextul în care Barack Obama urmează să aibă o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta situaţia crizei iraniene. De altfel, în cadrul administraţiei americane există un zvon prin care se presupune că Israelul doreşte să lanseze un atac asupra instalaţiilor nucleare din Iran înaintea alegerilor din SUA.