Topul celor mai căutate meserii din Cluj-Napoca

Cele mai căutate profesii din capitala Ardealului sunt inginerii, IT-iştii şi directorii financiari ori manageri zonali.

Specialiştii în IT, la mare căutare în Cluj-Napoca (foto: romaniapozitiva.ro)

Inginerii experimentaţi şi specializaţi pe diverse domenii, inclusiv vânzări, IT-ştii şi tot ce înseamnă posturi de conducere în domeniul economic (director financiar, manager de zonă, controller etc.) sunt la mare căutare în judeţul Cluj, reiese din datele primite de la mai multe firme de recrutare din oraş.

Stabilitatea, un criteriu obligatoriu

Monica Ion, manager partner la firma de recrutare Psihoselect din Cluj-Napoca, spune că pe piaţa muncii din acest an s-au cerut multe posturi de ingineri în mai multe domenii – construcţii, producţie, proiectare, dar aceştia să aibă nu doar studii superioare, ci şi experienţă.

La fel a observat şi Anca Szigmond, consultant HR la o altă firmă de recrutare din Cluj-Napoca, Smart Training. „În top sunt inginerii pe partea de vânzări de echipamente tehnice. Apoi avem posturile de programator, IT-ul fiind un domeniul actual şi de interes”, afirmă Anca Szigmond.

În cazul IT-ştilor există încă o situaţie atipică, susţine Paladia Petrar, specialist Resurse Umane la firma IntegraHR. Aceasta mai spune că cererea de angajare este mai mare decât numărul de persoane disponibile, fapt datorat atât evoluţiei rapide a domeniului IT, cât şi faptului că firmele care îşi desfăşoară activitatea în această zonă acordă o atenţie sporită personalului şi metodelor prin care îşi motivează angajaţii să nu caute un alt job.

„Oamenii caută stabilitate la job, mai ales în această perioadă de criză şi mai ales după incidentul cu Nokia. Îşi schimbă mai greu jobul”, adaugă Monica Ion.

Pe lângă aceste meserii, există o cerere considerabilă pentru reprezentanţi de vânzări, dar nu la fel de mare ca în urmă cu doi, trei ani. Ca fapt divers, firmele de recrutare au mai observat că s-au depus numeroase CV-uri din domeniul bancar de la persoane care au doar experienţă de birou, nu practică în domeniul vânzărilor. „Primim foarte multe aplicaţii de la persoane care îşi doresc să înceapă o carieră în HR. Putem vorbi de o creştere a interesului candidaţilor către acest domeniu”, susţine Paladia Petrar.

AJOFM are propriul top

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, spune că meseriile de ospătar, chelner, barman, lucrător comercial şi muncitori necalificaţi în construcţii, textile, încălţăminte sunt căutate pentru persoanele care au studii medii. Pentru ceilalţi, care au facultate, sunt posturi de IT-şti şi ingineri.

În judeţul Cluj sunt, în evidenţele pe luna iunie ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 12.604 şomeri, iar şomajul are o rată de 3,7%, faţă de media naţională, de 4, 49 %.

Citat: Criza se simte încă şi pe piata forţei de muncă, însă faţă de ultimii doi ani, 2012 vine cu o cerere uşor crescută din partea angajatorilor

Paladia Petrar, specialist Resurse Umane IntegraHR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.