O nouă criză? PIB-ul României a scăzut cu 0,6% în trimestrul al 3-lea!

România riscă să intre într-o nouă recesiune. PIB-ul a coborât cu 0,6% în trimestrul al 3-lea, comparativ cu perioada similară din 2011, şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent. Astfel că, la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de recesiune în 2012.

„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, PIB a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier”, se arata în comunicatul emis de Institutul Naţional de Statistică.

În primele nouă luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2011 cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier. La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.

Având în vedere evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.