O şcoală din Cluj-Napoca a câştigat concursul „Cartea Mării Negre”

Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Cluj-Napoca sunt câștigătorii concursului „Cartea Mării Negre”, lansat de WWF România în urmă cu câteva săptămâni.

Cei 25 de elevi din echipa de proiect , sub îndrumarea profesorului Borbála Nagy și împreună cu o echipă existinsă de profesori și alți 365 elevi din clasele primare şi gimnaziale s-au remarcat prin activități cu impact dedicate Mării Negre. Pachetul de premii conține un microscop digital de ultimă generație și atlase cu ajutorul cărora vor putea aprofunda studiul bogățiilor naturale ale mării.

cartea marii negre

Concursul, derulat între 13 mai și 16 iunie 2014, a atras peste 3.000 de elevi din clasele pregătitoare și I-VIII din 26 de județe, care, sub îndrumarea profesorilor, au construit mini-proiecte dedicate vieții marine, inspirate din pachetul educativ „Cartea Mării Negre”. Pachetul reunește informația teoretică cu aplicații și metode practice care permit înțelegerea aspectelor ce țin de geografia, biologia și protejarea Mării Negre.

Pe lângă echipa școlii clujene distinsă cu premiul I, premiile au fost acordate și următoarelor școli, pentru implicare remarcabilă, o mare diversitate a activităților organizate și adaptări creative ale metodelor propuse în pachetul educativ „Cartea Mării Negre”:

Premiul II – Şcoala Gimnazială Palanca, județul Bacău, coordonator Andreea Juverdeanu

Premiul III – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Ciocănești, județul Călărași, coordonator Silvia Melente

Mențiuni

• Colegiul Național „Victor Babeș”, București, coordonator Annemarie Ioja
• Școala Gimnazială Nr. 1 Râmnicu Sărat, județul Buzău, coordonator Cornelia Berteșteanu
• Colegiul Național Iași, județul Iași, coordonator Fiscutean Mihaela
• Școala Gimnazială Mihai Eminescu Siliștea de Sus, județul Maramureș, coordonator Chiș Elena
• Şcoala Gimnaziala „Grigore Antipa” Tulcea, județul Tulcea, coordonator Claudia Iosifescu

„Încă de la începutul proiectului am avut de luat o decizie importantă legată de aria de acoperire a acestuia – rămânem doar în zone litorale sau ne adresăm județelor din întreaga țară? Am optat pentru a doua variantă, deoarece Marea Neagră este un spațiu definitoriu pentru țara noastră și pentru orice cetățean, adult sau copil.

Pe parcursul anului școlar, reacțiile primite de la dascăli și de la elevi ne-au convins de interesul real și dorința de cunoaștere a Mării Negre existente în orice colț al țării. Concursul pentru școli s-a bucurat de o participare națională și de proiecte remarcabile, care ne arată faptul că există profesori pasionați de mediu și elevi receptivi care ne fac să privim viitorul cu optimism”, declară Cătălina Murariu, manager proiect „Cartea Mării Negre”.

„Viitorul Mării Negre este responsabilitatea celor care reprezintă viitorul nostru – copiii noștri. Nu putem încredința nimănui responsabilitatea de a avea grijă de ceva fără să îi oferim și instrumente și sugestii legate de modul în care și-ar putea manifesta această grijă. Cartea Mării Negre este un astfel de instrument conceput pentru copiii țărilor din bazinul Mării Negre. Ne încântă să vedem tineri și copii români care se bucură de Cartea Mării Negre și învață din ea”, declară Ceyda Alpay, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), membru al juriului concursului.

Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca s-a remarcat printr-o pasiune deosebită investită în activități ce țin de Marea Neagră, însă și prin adaptări locale ale metodelor din manual. Echipa de elevi a derulat activități în mod constant, pe parcursul mai multor zile, atât în școală cât și pe teren. Împreună cu o echipă de profesori formată din 11 cadre didactice au implicat în total 365 elevi din școală. În raportul final al activității, doamna Borbála Nagy, coordonatorul proiectului, declară:

„Vreau să mulțumesc tuturor celor implicaţi pentru profesionalismul și devotamentul cu care au organizat aceste activităţi. Am convingerea că acești copii vor păstra într-un loc special amintirea Campaniei <Fiţi buni cu Marea Neagră>. Toţi participanţii au învăţat să colaboreze eficient indiferent de vârstă, să acorde atenţie aspectelor din jur şi să caute soluţii unor probleme”.

Despre proiectul Cartea Mării Negre

„Cartea Mării Negre” (Black Sea Box) este un pachet educativ dedicat cunoașterii și protejării Mării Negre. Scopul proiectului este de a oferi profesorilor claselor primare și gimnaziale un instrument de lucru care să sprijine procesul educativ necesar formării unei noi generații de tineri responsabili față de mediul înconjurător.

Proiectul este coordonat în România de către WWF și Mare Nostrum, cu sprijinul financiar al UNDP, în cadrul Programului „Fiecare picătură contează”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.